Hej,
Czy da się bez żyroskopu korzystać z VR?
Jeśli nie to jak zasymulowac żyroskop w telefonie?
Po co ci wlasciwie vr w telefonie
Google vr nie sa drogie
Kupiłem Google VR tylko trzeba włożyć telefon. A ja nie mam żyroskopu
no to nic nie poradzisz
A symulacja żyroskopu?
Akcelerometr jakiś lub żyroskop - innej opcji chyba nie ma, bo jak inaczej telefon ma wiedzieć jak leży
A jak używać akcelerometru w VR?
Akcelerometr niby mierzy przyspieszenie w 3 osiach - no ale to działa dobrze jak telefon się nie rusza, bo wtedy można to brać jako wektory grawitacji w odpowiednie strony, w ruchu może być już gorzej w sumie. Pobierz sobie AIDA64 i popatrz po sensorach jakie masz w telefonie, może któryś się nada na takie chociaż minimalne VR
No, to teoretycznie dałoby się jakoś połączyć akcelerometr i czujnik przechyłu i coś może by się z tego zrobiło - ale to by trzeba może zaprogramować udawany sensor żyroskopu i liczyć to samemu
Masz jakiś poradnik jak zrobić to w najprostszy sposób?
Musisz mi uwierzyć, nie ma to sensu. Jeśli telefon nie ma żyroskopu to pewnie jest to jakiś starszy/niższy model, a na takich ekran jest zwyczajnie za słaby. Ze screenshota widzę, że jest to ~720p, ja mam 1080p (specjalnie wziąłem taki, bo się chciałem pobawić w VR) i dalej to wygląda jak 144p na 60calowym telewizorze. Nie dlatego, że rozmyte tylko widać pikselozę gołym okiem.
Nawet jeśli nie ekran to jest problem dokladności emulowanego żyroskopu. Na prawdziwym żyroskopie najmniejszy wstrząs ma odzwierciedlenie na ekranie, emulowany może tego nie wychwycić, co się będzie objawiało “driftingiem”, czyli kamera będzie po prostu uciekać nam, powoli się przesuwać od tego gdzie patrzymy.
A osobiście jaki telefon polecasz do VR?
Jaki jest sens kupienia telefonu pod VR?
Nie lepiej kupic jakies google vr?
Tak szczerze to średnio mogę cokolwiek polecić bo nie mam dużego doświadczenia ze smarfonami jeśli chodzi o VR, ale mogę powiedzieć jakie testowałem:
Xiaomi Redmi Note 4X - Mój obecny, 1080p ekran, działa wszystko
Xiaomi Redmi 5 - 720p, niby wszystko działa, ale niedokładny żyroskop (wyjątkowo trzęsło obrazem).
Goclever Quantum 2 400 - (tak, serio), 480p ekran, nie ma żyroskopu, ale testowałem kiedyś jakąś emulację i powiem krótko, nie działało to dobrze, nie mówiąc, że oczy po chwili bolały + ekran za mały
Huawei P8 Lite - 720p Chyba żyroskopu nie ma bo nie działał
Lenovo K5 (2016 ze Snapdragon 616) - 720p, lagi i przycinki
Wszędzie była widoczna pikseloza (nie są to jakieś drogie/dobre telefony), więc tego już nie pisałem, ale różnica pomiędzy 720p i 1080p na pewno jest widoczna.
Nie wszystkie testowane telefony są moje. Moje patrzały to Xiaomi Mi VR 1. gen.
Jeśli chodzi o emulację to nie pomogę bo nie pamiętam co to za wynalazek był, ale nie działało to z apką cardboard (która się nie chciała odpalić)
EDIT: Tak przeczytałem teraz i doszedłem do wniosku, że niepotrzebnie problem na ekran przerzuciłem, przecież już masz te okulary a nie przymierzasz się do zakupu
Tak czy inaczej nie zmienia to nic w kwestii tego, że emulacja jak będzie działać to będzie kiepska. Żyroskop jest dużo bardziej dokładny i szybszy niż akcelerometr. Telefon do VR musi mieć żyroskop i tyle.
Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.