Witam. Posiadam VPS na lvlup.pro
Zainstalowałem Debian 10 Buster.
Przystąpiłem do instalacji najnowszego Apache 2, MariaDB oraz PHP.
W /etc/apache2/sites-available stworzyłem nowy plik:
domena.pl.conf
(Zamiast domena.pl jest ustawiona moja)
Uzupełniłem odpowiednio pola, według poradnika z lvlup.pro, a w DocumentRoot wpisałem ścieżkę var/www/domains/domena.pl/public_html
Do wpisu A domeny dodałem IP VPSa.
Uruchomiłem usługę domena.pl.conf i przeladowalem Apache, lecz po wrzuceniu plików nic się nie dzieje, gdy zmieniłem ścieżkę do var/www/html i tam umieściłem dowolny plik .html to nagle zaczęło wszystko działać, więc spróbowałem zmienić ścieżkę na var/www/html/domena.pl/public_html i tam umieścić .html (zresetowalem i przeladowalem Apache) i po prostu pokazała się biała strona z katalogami.
Czy jest ktoś w stanie mi doradzić co robię nie tak?
Potrzebuje postawić forum pod główna domeną, listę banów bany.domena i sklep sklep.domena.
Uruchomiłeś swój stworzony VirtualHost?
Bo sites-available to dostępne strony, musisz ją jeszcze uruchomić.
Jak dobrze pamiętam to było to:
a2ensite nazwa
Oczywiście że uruchomiłem i przeladowalem Apache, lecz jest tak, jak opisywałem w temacie.
Nawet Webmin doinstalowalem i przez niego próbowałem dodać VirtualHost lecz efekt taki sam.
Jesteś pewien że opcja DocumentRoot jest ustawiona na /var/www/html/domena.pl/public_html ?
I jestem ciekawy czy masz opcję ServerName ustawiona na domena.pl (gdzie domena.pl to twoja nazwa domeny.)
Taki mały itp. Jeśli nie jesteś pewien czy twoja konfiguracja jest poprawna możesz skorzystać z komendy sudo apache2ctl configtest
. Jeśli otrzymasz wynik Syntax OK
to znaczy, że wszystko jest w porządku.
Pokaż nam cały przykładowy plik konfiguracyjny dla domeny/subdomeny. Z którego poradnika dokładnie korzystałeś? Poniżej jak to u mnie wygląda i zawsze działa.
<VirtualHost *:80>
ServerName craftcode.pl
DocumentRoot /var/www/craftcode.pl/public/
<Directory /var/www/craftcode.pl/public/>
AllowOverride All
</Directory>
ErrorLog /var/www/craftcode.pl/logs/error.log
LogLevel warn
CustomLog /var/www/craftcode.pl/logs/access.log combined
</VirtualHost>
Zweryfikuj to z tym, co masz u siebie, ewentualnie skopiuj i podmień na dane swojej domeny. Pamiętaj też o dodaniu osobnego katalogu na logi ewentualnych błędów tak jak pokazane wyżej.
Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.