Chciałbym rozpocząć wątek w którym każdy mógłby polecić oprogramowanie którego używa na swoim serwerze lub też przypadkowo gdzieś trafił na coś fajnego i chce się podzielić razem z nami
Zacznę pierwszy i będzie to Pi-hole!
W skrócie Pi-hole to usługa która z poziomu serwera DNS jest w stanie blokować niechciane strony i reklamy. Usługa ta posiada ogromną ilość ustawień i customizacji jak i ładny dashboard z którego możemy wyklikać praktycznie wszystko
Polski język podpowiada żeby użyć “cz” na końcu nazwy ale to jest “domotiks”
Napisany w C/C++ umożliwia sterowanie sprzętem w domu.
Osobiście używam go do sterowania oświetlenia, jest bardzo elastyczny, można w prosty sposób podpiąć praktycznie każde urządzenie. Potem można nimi sterować zwykłym HTTP GET czyli nawet przez wget czy curl.
Wyłączanie świateł w domu na przyłożenie telefonu do naklejki NFC? Z dodatkiem Taskera na androidzie nie ma z tym problemu. Bardzo fajnie się to wszystko integruje i nie wymaga zewnętrznej łączności z internetem jak w przypadku podobnych rozwiązań standardowych produktów w sklepach.
O, jak już wspomniałeś o domoticzu to chętnie dorzucę alternatywę jaką jest Home Assistant.
Zasada działania jest podobna, ale ma trochę różnic takich jak to że ma nowocześniejszy design i całkiem fajną dokumentację oraz pliki konfiguracje tworzymy w uwielbianym przez wszystkich yamlu.
Z minusów zużywa o wiele więcej zasobów niż domoticz i wymagany jest minimum Raspberry Pi 3
wiesz co są bardzo podobne jeśli chodzi o konfigurację i sam wygląd ale jw. ownCloud bardziej przypadł mi osobiście do gustu i mniej problemów ( w moim mniemaniu )
ale co było pierwsze to nie wnikałem ( istnieją oba i oba są aktualizowane )
fakt NextCloud ma więcej dodatków nawet swój Talk ale jw. nie przypadł mi do gustu
a ownCloud robi to do czego potrzeba i jest chyba bardziej responsywny jak dla mnie…