Szybkie jedzonko

Jesteś głodny ale na samą myśl o gotowaniu robi Ci się słabo? Nie możesz zacząć gotować gdyż wszystkie naczynia są brudne (a sił na zmywanie brak)? Znów idziesz na kebsa bo tak jest szybciej a potem narzekasz na dodatkowe centymetry w pasie?

Poniżej trzy dania którymi da się szybko najeść i nie stracić włosów na głowie stojąc przy kuchence.
Wątek do przyjęcia z przymrużeniem oka i na wesoło :slight_smile:

Odświeżanie starego chleba/bułek.

Dopóki pieczywo nie wydaje oznak nowej cywilizacji w postaci pleśni to da się go zjeść. Wersję kamienną dla krasnoludów też :wink:

Jeśli masz toster to można go wykorzystać, ale wtedy chlebek jeszcze się wzbogaci o węgiel w czystej postaci - czyli z prawie niejadalnego może zamienić się w całkiem niejadalny.

Co potrzeba?

  • chlebek/bułki
  • masło/margaryna/oliwa z oliwek/olej
  • patelnia

Co trzeba zrobić?

Na patelnię wrzuć/wlej trochę tłuszczu. Trochę czyli łyżeczka tłuszczu stałego lub łyżka płynnego. Poczekaj aż patelnia z tłuszczem się rozgrzeją. Połóż kromki chlebka lub przekrojone bułki. Obróć po 20 memach (około 2-3 minuty, zależy jak szybko scrollujesz na telefonie). Po kolejnych 20 memach połóż na górę serek i poczekaj z 5 memów aby się roztopił.

Wersja na bogato: przed położeniem sera posmaruj majonezem lub keczupem.

:tada: Kanapka gotowa. Pieczywo będzie chrupkie ale w dobrym tego słowa znaczeniu. Ty przejrzysz memy a jedzenie samo się zrobi.

Szybki i tani obiad

W przepisach na obiad zawsze denerwuje mnie że laski na blogach najpierw sprzedają historię swojego życia, połowę składników znajdę dopiero w przygotowaniu, a potem czeka mnie mycie większości garnków i patelni bo nie da się tego zrobić w dwóch maksymalnie. :angry:

Szybkie spaghetti - wersja mocno ziołowa

Około 15 minut (przygotowanie) + 30-60 minut lub ~1-2 mecze w jakąś grę multi (gotowanie)

Co potrzeba?

  • mięsko wołowo-wieprzowe lub wołowe - 1 paczka (400-500g)
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 mały koncentrat pomidorowy (70g jak puszka lub 90g jak słoiczek)
  • 1 duża cebula (lub 2 małe)
  • 2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego)
  • oliwa z oliwek
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 łyżki suszonej bazylii i oregano
  • 1 łyżka tymianku
  • sól i pieprz według uznania
  • makaron do spaghetti
  • 2 garnki

Co trzeba zrobić?

Pokrój cebulę w kostkę. Do garnka wlej 1-2 łyżki oliwy z oliwek, wrzuć cebulę. Podczas gdy cebula szkli się, próbuje przypalić i zmienia kuchnię w komorę gazową - pokrój czosnek i dorzuć. Jak oba składniki już się podsmażyły - dorzuć mięsko. Poczekaj aż mięsko będzie już przesmażone. Zalej pomidorami z puszki. Dodaj koncentrat. Wrzuć liście laurowe i połowę ziół. Przemieszaj. Ustaw na mały ogień (niskie piszczenie cewek w płycie indukcyjnej), przykryj pokrywką garnek. Wstaw wodę w drugim garnku, posól i idź zagrać mecz.

Po pierwszym meczu wróć, dodaj resztę przypraw. Wrzuć makaron do gotującej się wody. Spaghetti na niskich obrotach palnika robi się około 15-20 minut, w zależności czy pszenny czy czorny (pełnoziarnisty). Idź zagrać jeszcze jeden. Odlej makaron. Spróbuj co się ugotowało w pierwszym garnku. Dorzuć soli i pieprzu, potrzymaj danie z 2-3 minuty (pół filmiku na YT). Gotowe.

Właśnie obiad zrobił się sam, dało się przy tym też w coś pograć :ok_hand:

Rosół - coś dla tych co lubią zupy

Około 15 minut krojenia warzyw + 1.5h grania
Bez przyprawek, veget i innych mieszanek.

Co potrzeba?

  • kawałki kurczaka - udka, nogi, co tam znajdziecie
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • kurkuma
  • natka pietruszki (świeża lub suszona)
  • sól i pieprz wg uznania
  • garnek (mój ma 3l i ta porcja jest odpowiednia)

Co trzeba zrobić?

Mięsko musi być rozmrożone lub świeże. Dobrze wymyj kuraka, włóż na dno garnka, zalej garnek do połowy wodą. Posól dość obficie, nikt nie lubi mdłego mięska.
W międzyczasie gdy mięsko powoli się gotuje czas na warzywa. Marchewka w krążki lub słupki, pietruszka w słupki, seler na mniejsze cząstki. Wszystko co pokrojone wrzucaj od razu do garnka. Krojenie zacznij od marchewki, gdyż to ona najdłużej się gotuje. Nikt nie lubi twardej marchewki.
Dodaj pieprz (ja wrzucam około 1 łyżeczki) i kurkumę (aż się zrobi żółto w garnku). Dorzuć liście laurowe. Zamieszaj dobrze. Jeśli natka jest suszona to dorzuć ją teraz. Pogratuluj sobie że nie straciłeś palców przy krojeniu i idź grać.

Jak wrócisz to dorzuć natkę pietruszki jeśli wolisz wersję świeżą. Spróbuj czy ostrość i słoność jest odpowiednia. Stwierdź że nic nie jest słone, bo mięsko wszystko wzięło dla siebie. Dorzuć soli. Pogotuj z 5 minut.

Nie dolewaj wody jeśli ubyło jej z garnka w międzyczasie. Tylko rozwodni się to co się wygotowało z mięska. It’s not a bug, it’s a feature.

Do pełnego dania brakuje makaronu lub ryżu, co kto woli. Można też wypić sam rosół, zagryzając mięskiem. :man_shrugging:

A gdzie deser?

Nie ma, większość robi się zdecydowanie za długo. Najszybszy polega na wciśnięciu mleka i bananów w blender, ale mycie większości blenderów psuje cały misterny plan. Mój akurat jest odkręcany, kielich sam umyje się w zmywarce, ale przeciętny blender takiej opcji nie ma :frowning_face:

14 polubień

Akurat mam stary chleb na parapecie (o ile już nie spleśniał), będzie trzeba wypróbować :slight_smile:

edit: niestety pojawiło się na nim życie :c

Jeśli życie jest na górnej kromce a na reszcie nic nie widać to resztę kromek da się uratować. Niestety pleśń lubi sobie rosnąć “w poprzek”, przez wszystkie kromki :<

1 polubienie

Ze starego chleba to jednak zdrowiej robić grzanki na sucho, bez tłuszczu. Najpierw jedna strona kromki, potem druga, potem posmarować czosnkiem z obu stron, jedną posmarować masłem lub serem topionym. W przypadku zastosowania masła jeszcze posolić. Można też grzanki nie traktować czosnkiem, tylko posmarować masłem i jakimś dżemem lub miodem.
Ale jeżeli już na tłuszczu, to w talerzu rozkłócić jajko (można z dodatkiem wody lub mleka), wykąpać kromki chleba w tym jajku, wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Jak już będziemy smażyć drugą stronę, to jeszcze na patelni posypać tartym serem żółtym. Podawać z ogórkiem kiszonym lub konserwowym lub papryką konserwową.

1 polubienie

A mam takie pytanie. Ten 1 mecz to ile musi trwać? Czasem w csgo mecze trwają 90 minut i to chyba będzie trochę za długo :harold:

1 polubienie

Stary chleb jest pozbawiony wody, dlatego jest “stary”. Jako że dolewać wody do chleba nie ma co (nie pomoże), trzeba ten brak czymś wypełnić żeby chlebek był bardziej jadalny. Nie każdy może lubić taplać chleb w jajku, ja lubię ale i tak zanim położę kromeczki to patelnię lekko zraszam tłuszczem w postaci oleju lub oliwy z oliwek.

Wbrew pozorom to nie tłuszcze są tymi złolami co trzeba się pozbywać, to węglowodany czyli cukry złożone (no i fruktoza w dużych ilościach, ale o fruktozie to mogę innym razem napisać). Tak więc w chlebie przesmażonym na czymś tłustym bardziej bym się martwiła tym chlebem :wink:

Od razu tylko zaznaczę że to nie jest tak że fryty robione w głębokim oleju są zdrowe - bo nie są. Chodzi mi o to żeby nie eliminować tłuszczu, w nim rozpuszczają się niektóre witaminy. Ten tłuszcz musi być dobry jakościowo - czyli olej rzepakowy, oliwa z oliwek lub masło. Smażenie na margarynie ujdzie, ale margaryna jako tłuszcz jest wątpliwej “zdrowotności”. To ile smażymy też jest ważne, ogólnie im dłużej tym gorzej. Podczas smażenia tłuszcze rozpadają się na związki które nie są specjalnie dobre. Takie tam podgrzanie kromki chleba jest spoko, ale smażenie jej przez pół godziny - już nie jest spoko.

A tak z innej beczki…
Stary chleb można też wrzucić do piekarnika na 15-30 minut, wysuszyć do cna i mieć suchary. Można też wcześniej pokroić w kostkę, sypnąć jakimiś przyprawami/ziołami i wtedy wstawić do piekarnika - otrzymamy grzanki do sałatek czy zup.

Wtedy jeden mecz wystarczy. Jeśli spodziewasz się że rozgrywka potrwa dłużej to bardziej skręcasz ogień na palniku. Danie z dobrą ilością sosu nie przypali się i nie trzeba go mieszać o ile nie gotuje się “za bardzo”.

5 polubień