Spawn i używanie kowadła, stołu zaklęć... uprawnienia

Stwarzam swój w ogóle pierwszy serwer MC, więc wszystko jest dla mnie nowe i wszystkiego się uczę.
Na spawnie (w obszarze podlegającym pod spawn-protection w server.properties) chcę mieć do ogólnego użytko stół zaklęć, kowadło, stół rzemieślniczy, jakieś skrzynie. Ale wszystkie te rzeczy są dla zwykłego gracza niedostępne.
Również na spawnie nie można korzystać z tabliczek (signs), gdzie mam zmianę pogody ([weather]), czasu ([time]) i darmowego jedzenia ([free]). Poza spawnem można z takich ustawionych tabliczek korzystać.
Natomiast przedmioty w ramkach na spawnie nie są chronione, a gracze je mogą z ramek zbierać (co mi się też nie podoba).
Mam najnowszy spigot, essentialsx, permissionsex, residence (ale tam żadnej stworzonej rezydencji nie ma), jobs i vault (ale te ostatnie pewnie na to nie mają wpływu).

Zainteresuj się pluginem WorldGuard :slight_smile:

https://worldguard.enginehub.org/

/rg flag spawn use allow
/rg flag spawn entity-frame-destroy deny

gdzie “spawn” to nazwa twojego regionu na spawn

Dziękuję bardzo za obie odpowiedzi. O ile dobrze zrozumiałem, to polecenia “/rg” są właśnie z pluginu WorldGuard. Czy bez tego pluginu się nie da? Bo ja już nie wiem, jakie uprawnienia czy ochronę robi EssentialsX, co PermissionsEx i co WorldGuard.

WorldGuard jest do ochrony terenu.
EssentialsX to podstawowe narzędzia, komendy (tpa, home, spawn)
PermissionsEx od zarządzania uprawnieniami.

Z wymienionych tylko WorldGuard daje możliwość ochrony wybranego regionu, EssentialsProtect ma możliwość drobnego zabezpieczenia, ale tylko całego świata.

1 polubienie

w server.properties ustaw spawn-protection na 0 i ustaw cuboida na spawna, wtedy nikt nie będzie niczego rozwalać, ale rzeczy będą dostępne

Dziękuję za odpowiedzi. A więc zainstalowałem World Guard, spróbowałem go jakoś skonfigurować (ale tak naprawdę nie wiem, co dokładnie robiłem) i ciągle nic. Tylko zdefiniowałem region “spawn”. No i wynik zainstalowania WG to też ten, że teraz zwykły gracz nie może już nic kupić w sklepiku (shopchest: https://www.spigotmc.org/resources/shopchest.11431/) - a przed zainstalowaniem WG mógł.

Dopiero wskazówka, żeby spawn-protection ustawić na zero, zadziałała, więc teraz jestem jako zwykły gracz w stanie sobie naprawić coś w kowadle lub dać jakieś zaklęcie na przedmiot, ale bloków rozwalać nie mogę. Tylko ciągle też zwykły gracz nie może korzystać ze sklepika.

Musisz dodać flagę interact, aby gracz mógł używać craftingi, kowadła itp.

Komenda:
rg flag (nazwa) interact allow

Teraz już kowadło i stół zaklęć działa. Mam w regionie spawn
members:
groups: [gracz]
flags: {use: allow, interact: allow, entity-item-frame-destroy: deny}

Tylko nie wiem, jak z tym sklepikiem. Grupa gracz jest zdefiniowana w PermissionsEx.
W PermissionsEx mam też dla grupy “gracz” shopchest.buy, shopchest.sell, shopchest.create (mogą tworzyć sklepik w swoim domu, ale to teraz też nie działa). W konfiguracji shopchestu mam enable-worldguard-integration: true, tak było domyślnie - nie wiem, na czym ta integracja polega.

No to już chyba udało się. A więc spawn-protection = 0 (server properties), wtedy można korzystać z kowadła, stołu zaklęć.
W WorldGuard trzeba ustawić, że członkiem (member) regionu nie jest nikt (bo kto jest członkiem, może budować, tzn. niszczyć bloki).
W przypadku mojego sklepu trzeba było ustawić:
/rg flag spawn use-admin-shop allow
Teraz już jako zwykły gracz potrafię kupować rzeczy w sklepie zrobionym przez admina. Dziękuję wszystkim za dobrę chęci.

1 polubienie

Mam znowu problem ze swoją niewiedzą.
Mam dwie grupy v PermissionsEx - gracz i budowniczy.
W świecie (poza działkami graczy) gracz może robić wszystko: niszczyć, budować, otwierać skrzynię itp.
Mam region “hokus” zdefiniowany w WorldGuardzie.
Chciałbym, żeby w regionie hokus grupa budowniczych mogła robić wszystko (budować, otwierać skrzynie, używać kowadła).
Chciałbym natomiast, żeby grupa graczy w regionie hokus nie mogła niszczyć/budować, nie mogła używać kowadła (bo się zużywają), ale żeby mogła używać stołu rzemieślniczego (crafting table), mogła używać stołu do zaklęć.

Teraz mam takie flagi:

members:
    groups: [budowniczy]
flags: {use: deny, interact: allow, chest-access: deny}
owners:
    groups: [budowniczy]

W tej chwili i budowniczy, i gracz nie może używać kowadła, stołu rzemieślniczego. Jak miałem use: allow i chest-access: allow, to mogli używać z kowadła+stołu i gracze, i budowniczy.
Czyli jak zrobić, żeby grupa budowniczych miała wszystkie uprawnienia, ale grupa graczy coś mogła, a czegoś nie mogła?
Czy może ogólniej: Jak zrobić, żeby w jednym regionie różne grupy miały różne uprawnienia?

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.