Witam, od jakiegoś czasu mam problem z skaczącym pingiem dla niektórych graczy na moim serwerze Minecraft. Normalnie większość graczy ma normalny ping około 30-60, jednak raz na jakiś czas niektórzy mają aż 800, i spada do minimum 160. Dość sporo osób ma taki problem, i nie jest to wina ich internetu ponieważ na innych serwerach mają normalnie.
Zużycie ramu wynosi 44% z 51gb.
Może warto dodać, że wcześniej ping był po skakał wszytkim nawet mnie, do 2k, ale wystarczyło zmienić flagi w komendzie startującej i jest aktualnie jedynie problem opisany powyżej.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc, jeżeli któreś rozwiązanie okaże się pomocne, mogę to jakoś wynagrodzić
Wersja serwera 1.8.8 bp
Skoro napisał, że 1.8.8, to oczywiste, że nie Tuinity.
W jakiej lokalizacji serwer?
Nie ma takiej wersji serwera Minecraft.
Warszawa
nie spotkalem osoby do teraz, ktora nie ogarnelaby ze chodzi o 1.8.8
Masz jakieś skomplikowane reguły firewalla po stronie serwera?
jedynie proxy zewnętrzne, na które kieruje nasza domena, i te proxy dopiero na IP naszej maszny (nasze proxy/bungee)
Szukałabym właśnie w tym problemu, w szczególności jeżeli to nie leci po jednym centrum danych. To, że jedni gracze mają ten problem, a inni nie, to też nic wyjątkowego. Zależy to między innymi od jakości ISP, lokalizacji.
Ewentualnie sprawdź też listę pluginów, wszystko działające na bazie ProtocolLiba czy inne zaawansowane operacje na pakietach NMS w danym momencie mogą graczowi podnieść właśnie ping. To samo zewnętrzne zapytania.
Byłbyś może tak miły i określił dokładną wersję oraz typ silnika serwera, jakiej używasz, zamiast zarzucać mi, że nie widzę tych numerków.
Na razie to najwyżej co mogłeś określić to wersję klienta Minecraft, z której korzystasz, a to mówi nam tylko tyle, że prawdopodobnie nie jesteś zbytnio świadomy, co robisz.
Zużycie ramu czego? Fizycznego serwera, czy jednej instancji? Jeśli to drugie, to nie dziwie się, co do tych “lagów”. Każde GC z takim heapem zaora serwer, bo będzie trwało parę tysięcy milisekund jak nie więcej.
1.8.8 BlazingPack pewnie…
tacospigot 1.8.8
moj błąd, chodziło o zużycie procesora/CPU.
generalnie problem polega chyba na sporym zużyciu CPU/procesora. Przy 100 graczach to jakieś 70%. (AMD-RYZEN-7-3700X-64G-500GB
AMD® Ryzen™ 7 3700X 8c/16t @3.60GHz, 64 GB, 2 x 480 GB NVME, 1 Gbps)
co mogę w takiej sytuacji zrobić?
Zlokalizować problem wysokiego zużycia CPU używając profilera. Niemniej, jeśli to jest zużycie całkowite procesu serwera, to jest normalne. Jeśli to zużycie z całości, to już niezbyt.
Nie do końca rozumiem, co w takim razie oznaczają gigabajty w użyciu CPU.
Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.