Mam pytanie czy to dobry pomysł?
Bo wolę kupić sobie to niż płacić 3 dychy miesięcznie na craft serve.
Serwer miałby dźwigać od 20 do 190 modów. W tym przypadku te 190 to wątpię bo on ma tylko 1GB RAM i trochę mało, ale 40-50? Wydaje mi się że powinno pójść.
Mody potrzebują min. 4GB RAMu
Sam czysty silnik potrzebuje (mówiąc, że nie chcemy nadmiernych lagów) 1GB RAMu. W przybliżeniu, 10 modów 2GB RAMu, 190 (jest tyle w ogóle? lol) to co najmniej 8GB RAMu i jakiś lepszy procesor
Legenda głosi że malina jest stabilna XD
Ja miałem serwer 1.5.2 na raspberry pi 2 z 20 pluginami grałem sam, więc nie wiem jak z ilością RAM dla graczy, ale pluginy działały nawet dobrze. Przeniosłem się na VPS i widać różnice. Serwer włącza się 5 sekund, a przy korzystaniu z WorldEdit nie wywala mnie z serwera. Myślę, że z modami byłoby ciężko.
Malina jest fajna i stabilna ale nie do stawiania serwerów gier Bardziej pod DIY lub coś podobnego
Sądzę że ten sprzęt nie jest przeznaczony do aż takich ciężkich prac.
Zwykły nawet kilkuletni PC czy laptop z 4-8GB RAM dałby radę dużo lepiej.
Jak uczysz się programowania, elektroniki lub chcesz majsterkować to wtedy idealne narzędzie.
RPi daje też radę jako mały domowy serwer WWW lub z sesją IRC.
Ale to nie jest client tylko serwer
Ja nie mówię o graniu na rasberry, tylko o serwerze. Client na innym PC by był
A to na serwerze nie potrzeba modów?
190 modów brzmi absurdalnie, a co dopiero 190 modów client-side!
Na raspberry pi włączysz tylko serwer, zresztą powiem Ci tylko tyle, że lepiej kupić sobie VPS, bo malina modów nie uciągnie, ledwo z pluginami sobie radzi a co dopiero z modami
SERWER NIE UTRZYMA TYLE MODÓW! FORGE POTRZEBUJE MIN. 4GB RAMu!
190 modów na pewno nie utrzyma, ale jak chcesz zwykły silnik z jakimiś podstawowymi pluginami na malince, to możesz zobaczyc na Cuberite. Stabliny serwer, nie wymaga tyle zasobów co zwykły silnik Pluginy też dostępne na stronie