Mamy 9 października, a jest to poniedziałek - więc czas na kolejne wydanie tygodniowych nowinek 
Newsy
-
Nowy członek MeleCoach’a!
Mówią, że członkowie ekipy Meleride zmieniają się jak skarpetki. Może i jest to prawda, ale napewno decyzje przez nas popełniane należą do tych słusznych. 
W zeszłą środę do naszego Teamu dołączył Reedzev_, który pomoże w budowie mapy, jak i zajmie się całą stroną w wyszukiwarce! 
-
MelerideProxy otrzymało swoje imię!
W zeszłą środę MelerideProxy otrzymało swoje imię. Cały MeleCoach postanowił, iż nasz serwer pośredniczący otrzyma imię Midory!
Zmiany na serwerze
I właściwie nie tylko, gdyż będą one z serwera, jak i spoza jego 
-
Powstał projekt strony WWW!
Czwartkowym wieczorem 5 października został zrealizowaliśmy projekt graficzny strony WWW.
Jako, że jest w całości gotowy - teraz czeka tylko na realizację i przeniesienie na kod 
Jak wygląda? Tego dowiecie się sami - powiadomimy was jak najszybciej o nowej, i przejrzystej stronie! 
-
Dodajemy świeżość posiłków!
Co prawda - ten dodatek jest jeszcze we wczesniej wersji, ale myślę - że warto go ogłosić.
Dodany został status posiłków. Oznacza to, że każdy posiłek będzie miał swój wyznacznik świeżości. Czy to świeże jabłko urwane prosto z drzewa, czy to ciasto, które przeleżało miesiąc w zamrażarce 
Aczkolwiek samo psucie się posiłków zostanie odłożone na potem, z paru ważnych względów. Jakich? Opiszę to pod samym newsem.
Bonusy
Czyli małe wyjaśnienie jak działałby cały system zepsucia.
Ze strony gracza wyglądałoby to tak, że po zakupie jabłka przybierze ono status świeże.
Będzie sobie ono takie naturalne, aż po 3-5 godzinach w ekwipunku - jabłuszko się po prostu zepsuje - przez co stanie się ono zepsute - a co za tym idzie - przyniesie ono skutków ubocznych po jego zjedzeniu.
Oczywiście puszki z napojami będą miały dłuższy okres zepsucia - nawet 3 dni, aczkolwiek - jak to w prawdziwym życiu bywa - każde jedzenie się czasem psuje ¯_(ツ)_/¯.
Ale… Jak to ze strony serwera wygląda?
Więc, tu już trudniejsza sprawa.
Serwer po każdym stworzeniu jabłka tworzyłoby mu specjalne ID z przypisanym graczem, i datą jego utworzenia.
Plugin sprawdzałby, czy od tej daty utworzenia minęły już 3 godziny.
I jeżeli tak, plugin przenosiłby z jednego “pudełeczka” jabłuszko do drugiego - tego z zepsutym jedzeniem.
Wszystko by było pięknie… gdyby nie optymalizacja.
I dlatego tu trzeba ciężko pomyśleć co zrobić z taką funkcją - wiedząc, że smakołyków może być i nawet z 50 (tak, nie będą tylko te posiłki, które w zwykłym mc posiadamy), a gracz posiadałby tych posiłków tak z kilka(set) w ekwipunku - dla serwera może być to RAMożerne, tymbardziej loopowanie całego serwera w jedną minutę, przez co lepiej by było, by serwer powtarzał czynność loopowania serwera co pół godziny, niż co te 60 sekund, co skutkowałoby, iż te 3 godziny nie byłyby tak dokładne.
Tak pozatym, to w sekrecie powiem - iż prawdopodobnie zaczniemy pisać własne API, przez co praca nad naszym serwerem będzie znaczniej łatwiejsza niż dotychczas. 
Tu muszę was wszystkich przeprosić, iż jak obiecywałem tydzień temu - tak z pracy się nie wywinąłem.
Spłynął na mnie deszcz obowiązków poza-serwerowych, przez co nie byłem w stanie wyznaczyć dróg na mapie serwerowej - więc niestety, ale nie dam rady graficznie jak pokaza, jak prawdopodobnie mapa będzie wyglądała.
Well, przepraszam - ale tu nie wywiązałem się z tego, co planowałem - ale może uda mi się w następnym / albo za dwa-trzy następne tygodniowe nowinki to zrobić. 
A, i jeżeli dotrwaliście aż do tego momentu czytając ten artykuł - napiszcie “Pieczone ziemniaki są lepsze niż surowe!”, a co 
Możecie też dodać od siebie - jakie danie chcielibyście widzieć na serwerze. Czy to chińskie zupki, czy to nawet prawdziwy kurczak teriyaki z Japonii!
Trzymajcie się ciepło!
-Melt
Meleride @ 09.10.2017 <-> 20:02