Dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi. Jednak ciągle mi się wydaje, że jak wykupię jakiś VPS, to tam muszę zainstalować jakiś system operacyjny (a dopiero potem mogę instalować serwer MC, WWW itp.).
Załóżmy, że właśnie wpłaciłem pieniądze i po jakimś czasie otrzymuję mail, że zamówienie zostało zrealizowane. Czyli co wtedy powinienem zrobić? Bo chyba nie ma tam od razu zainstalowanego jakiegoś systemu operacyjnego.
No właśnie masz i jest to Ubuntu 16.04
No to może spróbuję. Ale jeżeli mi nie pójdzie dobrze, to będzie to wasza wina.
Masz pełno poradników na forum, w razie problemów zawsze możesz stworzyć wątek
Dokładnie kto pyta nie błądzi
Jeśli czegoś nie ma w poradnikach lub jest niejasne to pytaj lub dręcz o napisanie obszerniejszego poradnika w #poradniki:prosby-sugestie, sądzę że nie będzie problemu w przerobieniu czegoś na wanted przez obsługę jak zauważymy że obecne poradniki nie wystarczą.
Sama w wolnej chwili spróbuję postawić MC na VPS, jako że w temacie jestem trochę zielona to pewnie zauważę braki
Z tego zrozumiałem pierwsze 13 słów. Zapytam więc w ten sposób: jeżeli będę miał stronę www i jakieś forum (np. MyBB), to jak można z forum wysyłać maile, które mają wysłać jakiś link aktywacyjny czy powiadomienie o czymś? Jest na to łatwy sposób?
Żeby wgrać jakieś rzeczy ze swojego komputera na VPS, to muszę mieć na VPS zainstalowany serwer FTP (lub SFTP). Czy to jest też częścią instalacji systemu, który otrzymam na początku? Czy muszę coś robić?
Najłatwiej to kupić hosting WWW, zainstalować na nim stronę www i forum. Będziesz mógł skorzystać z darmowej subdomeny hostmc.pl oraz założyć email przez który możesz wysyłać maile
Tak, serwer SFTP jest już zainstalowany w systemie.
Dzięki, ale skoro będę miał VPS, to już mi się wydaje mało sensowne kupować hosting WWW za 50 zł rocznie.
Co do wysyłania maili, jeśli kupisz domenę w OVH to masz darmowy hosting w którym możesz założyć konto email i z niego wysyłać wiadomości.
Tak jak to napisał @liamdj23, kupując domenę na OVH, otrzymujesz darmowy hosting WWW z pocztą e-mail o pojemności 10 MB na WWW, 5 GB na e-mail. Możesz “zrezygnować” z hostingu WWW (czyli rekord A, zamiast kierować na hosting WWW z OVH, będzie kierował na VPSa), a możesz korzystać z samego maila -> oszczędzisz sobie czas i takie tam, ale przede wszystkim będziesz zadowolony, że nie musisz konfigurować postfixa, dovecota i innych aplikacji
Dziękuję za kolejną porcję odpowiedzi.
Mam jeszcze jedno pytanie. Powiedzmy, że mam VPS, zainstalowałem i skonfigurowałem różne rzeczy. Jak zrobię kopię zapasową wszystkiego na mój komputer domowy? Gdyby np. coś się stało a ja musiałem wszystko odtworzyć z kopii zapasowej? Katalog z serwerem MC potrafię zgrać za pomocą ftp, ale chodzi mi o różne ustawienia systemu.
Zainteresuj się skryptem: Skrypt do backupów na serwer FTP/SFTP -> możesz go przerobić etc.
W praktyce tutaj przyda Ci się zwykły tar
, a potem po prostu to archiwum będziesz pobierał na komputer (innego wyjścia nie widzę, chyba, że postawisz u siebie na komputerze serwer FTP czy coś takiego).
Co do ustawień systemu -> możesz je kopiować do folderu w katalogu użytkownika i następnie zgrywać ten folder w trakcie, gdy zgrywasz folder z serwerem MC
Dziękuję, jak będę miał serwer VPS, to się zainteresuję.
Jeszcze jedno pytanie. Powiedzmy, że mam tutejszy serwer VPS, robię jakieś eksperymenty i po 2 dniach chcę zacząć wszystko od zera. Da się jakoś przywrócić ustawienia fabryczne, jak gdybym tam nic nie robił?
Tak, w panelu jest opcja reinstalacji systemu. Klikasz a po kliku minutach cieszysz się dostępem do nowego vpsa
Najprostszy możliwy sposób na wysyłanie maili z VPS to skorzystanie z zewnętrznej darmowej skrzynki pocztowej. Wystarczy skonfigurować wybraną aplikację aby korzystała z SMTP, Wordpressy i inne takie mają to w panelu ustawień. Gmail tu może być trochę skomplikowany bo grymasi z użyciem go jako konto SMTP, reszta powinna być okej.
No to już otrzymałem VPS i zaczynam sprawdzać, czym to się je. Połączyłem się za pomocą putty. Chyba że są jakieś lepsze programy, to poproszę o informacje.
Jest gdzieś poradnik, jak zakładać konta (nie będę przecież wszystkiego robił pod rootem) itp.? Poradnik dla zielonych.
Podstawy:
Nowy użytkownik na VPS
Oraz pamiętaj o szukajce w prawym górnym rogu
Dziękuję. Ten pierwszy wątek znalazłem, ale tam nie było nic na temat tego adduser. Z szukaczki skorzystałem, tylko że szukałem na temat zakładania konta, a nie nowego użytkownika. I to jest właśnie problem, że skoro temat jest dla mnie zupełnie nowy, to nawet nie wiem, jak szukać. W każdym razie dziękuję.
Udało mi się na podstawie innego poradnika zainstalować serwer MC i działa. Tylko muszę jeszcze coś, żeby móc zdalnie zarządzać serwerem, czyli jakiś panel. Wprawdzie już otrzymałem jakiś odsyłacz, ale jeszcze nie badałem, jak to zainstalować.
W dodatku mam problem z putty. Jestem zalogowany, ale jak przez kilka lub kilkanaście minut nic nie robię, to potem putty przechodzi do stanu “inactive”. Prawdopodobnie z powodu bezpieczeństwa. Da się jakoś zrobić, żeby połączenie nie zostało zerwane?