Rozważam serwer MC na VPS, budżet

Mam tu hosting MC (niedawno wycofany z oferty) 2 GB RAM (262 zł/rok) i hosting www (niedawno podrożał z 20 zł/rok na 50 zł/rok). Czyli rocznie płaciłem 312 zł. Nie mam własnej domeny.
Zastanawiam się, żeby jednak wykupić jakiś VPS, nauczyć się podstaw linuksa i tam zainstalować serwer MC, serwer WWW oraz serwer mailowy.
Jeżeli bym zakupił VPS KVM Game Pro 4 GB RAM, to bym rocznie zapłacił 470 zł.
Mam trzy pytania:

1. Gdzie można nabyć jakąś domenę jak najtaniej (najlepiej darmową)? TLD nie musi być .pl, nawet nie muszę mieć domeny drugiego poziomu. Chcę po prostu jak najmniej płacić i mieć sprawy związane z domeną z głowy.
  2. Jeżeli będę miał najprostsze usługi (www, php, mysql, mail), to ile RAM mi pozostanie dla serwera MC?
  3. Czy nie zapomniałem o jakichś kosztach?

com.pl też jest fajne i tanie; polecam OVH -> bardzo fajne ceny i nie są one zawyżane. Typowo darmowe domeny to .cf,.tk itp. W Google wystarczy wpisać .cf domain register czy jakoś tak, a na pewno znajdziesz możliwość darmowej rejestracji domeny.

Jak pisałem nie dawno, stawianie serwera pocztowego na VPSie to bardzo trudna rzecz, musisz przygotować wpisy SPF, DKIM, DMARC, konfiguracja RevDNS itp. Niektóre serwery pocztowe tj. onet.pl wymagają wpisu SPF. Jeszcze inne serwery pocztowe będą odrzucać Twoje maile. RAMu zostanie dużo, jeżeli odpowiednio to skonfigurujesz (np. zamiast Apache użyjesz nginx). Może do dyspozycji będziesz miał ~ 3 GB RAMu. Z góry polecam: Instalacja LEMP na Ubuntu 18.04

Możesz doliczyć ok. 30zł za domenę np. .com.pl i będzie fajnie :slight_smile:

Darmową domene masz na dot.tk, ale tylko na rok. OVH ma domeny w dobrej cenie. Pytanie jeszcze ile graczy chcesz utrzymać

Do 20 graczy.

No to na spokojnie starczy :stuck_out_tongue:

W takim razie myślę, że 2 GB RAM starczy. Ale jeśli chodzi Ci o AntyDDosa to lepiej zostać przy VPS FR

Przy opłacie VPS na rok z góry jest 10% zniżki, a na 6 miesięcy 5%, co dla KVM+ 4GB RAM daje 376,92 zł/rok i 198,93zł/6 mc o ile mnie pamięć i kalkulator nie mylą :wink:

Z tego co wiem obie ceny są uwzględnionie w cenniku.

3 polubienia

Tego nie ma tutaj: https://lvlup.pro/oferta/vps-kvm-game-pro/

Póki co można przedłużać/zakupić na dłuższy okres przez zgłoszenie.

@Aylin czyli przy zakupie na 3 miesiące jest 2.5% zniżki? :smiley:

Zniżka na przedłużenia trzymiesięczne dla VPS jeszcze nie zostały ustalone :zipper_mouth_face:

4 polubienia

A dałoby się skorzystać z domeny hostmc.pl jak w przypadku hostingu MC? Tzn. cośtam.hostmc.pl?

1 polubienie

Warunkiem korzystania z *.hostmc.pl jest posiadanie MC lub hostingu WWW więc niedługo hosting WWW to jedyne rozwiązanie dla subdomeny hostmc

Czyli w ogóle zniknie możliwość jakiejkolwiek domeny do hostingu MC?
Czyli do VPS i “niedługo” do hostingu MC muszę sobie znaleźć domenę gdzieś poza LVL UP?

Mam na myśli że skoro hosting MC zniknie to w ten sposób już nie skorzysta się z darmowej subdomeny hostmc.pl, wtedy zostanie tylko konto WWW które będzie miało taką możliwość.

Do hostingu WWW czy VPS’a nadal możesz podpiąć dowolną domenę czy subdomenę z dowolnej firmy i to nie ulegnie zmianie gdyż tak działa sieć Internet.

Podsumowując aby podpiąć subdomenę hostmc.pl pod VPS należy mieć też hosting WWW.

Aktualny stan jest taki: przez kilka miesięcy w ogóle nie będzie hostingu MC w LVL UP. Bo obecnych serwerów MC nie da się od wczoraj przedłużyć.
Czyli mnie z tego wychodzi, że w sumie mam dwie możliwości:

1. Wykupić VPS w LVL UP - czyli zainstalować serwer linux, na nim serwer MC, gdzieś w innej firmie wykupić domenę i tak zwanie podpiąć pod serwer VPS (w ogóle nie wiem, na czym to polega). Nic z tego nie potrafię robić, nie wiem, czy jestem w stanie się nauczyć w stosunkowo krótkim terminie, tzn. do końca listopada (bo oprócz bawienia się serwerem MC muszę też pracować). Wadą jest to, że mnie to będzie kosztować dużo więcej pieniędzy niż dotychczasowy hosting MC oraz dużo czasu do nauczenia się tego wszystkiego od zera. Plusem tego jest, że prawdopodobnie będę miał do dyspozycji nieco więcej RAM (obecnie mam 2 GB, ale zdaje się, że dla wersji 1.13.x to za mało, nawet jak gra tylko 5-10 graczy).
  2. Znaleźć hosting MC innej firmy. Nie będzie mnie to kosztowało za dużo czasu, pieniędzy tez wydam mniej. Jeżeli w tej innej firmie nie będzie specjalnych problemów, to nie będę miał powodu do powrotu.

Na razie rozważam punkt 1), ale jak mi się nie uda do połowy listopada, to skończę w punkcie 2).

Osobiście polecam VPS z lvlup, konkretnie KVM FR. Dostajesz 4GB za 34,90zł/msc. Na nim na spokojnie postawisz stronę www i bazę mysql, będziesz miał 3-3,5GB ramu na serwer mc. Posiada też on bardzo dobrego antyddosa. Samą instalacje usług możesz wykonać z poradnika:
Serwer MC

Strona www, baza mysql i phpmyadmin

Domenę możesz tanio zakupić na ovh.pl - płatność paypalem/przelewem, lub zarejestrować za darmo na rok domenę .tk wyszukując w google darmowego rejestratora takowych domen. Samo podpięcie domeny nie jest trudne, wystarczy dodać jeden wpis.

Podsumowując:

Plusy VPS:

• bardzo dobra wydajność
  • stabilność
  • stosunkowo niska cena (bywają droższe vps)
  • wielofunkcyjność

Minusy VPS:

• wymóg posiadania własnej domeny
  • początkowo niełatwa konfiguracja (można użyć poradników)
  • konieczność zabezpieczenia VPS przed włamaniami

Wybaczcie jeśli powtarzam osoby wyżej, ale chcałem też tutaj coś napisać

2 polubienia

Domena .tk jest darmowa podłączenie jej to kwestia kilku sekund wystarczy wklepac w odpowiednie miejsca odpowiednie rzeczy.
Moim zdaniem najlepiej kupić vps i być Panem swojego losu

1 polubienie

nie ma wymogu, można posługiwać się adresem numerycznym :stuck_out_tongue:

5 polubień

Trochę źle to sformułowałem, chodziło mi o to, że nie ma łatwego adresu łączenia, trzeba posiadać swoją domenę.