Dobry mam takie pytanie chciałbym utworzyć na stronie przycisk który uruchamia plik .sh na serwerze VPS.
Czyli np na mojej stronie posiadam przycisk “Kliknij mnie” i uruchamia aplikacje np ROBOT dodałem taki skrypt ale coś nie działa.
W jaki sposób ma to pomóc z problemem? Problem to raczej próbowanie odpalenia skryptu, który musi ciągle potem pracować za pomocą funkcji exec z php, co nie ma najmniejszego sensu pod bardzo wieloma względami i zwyczajnie nie ma prawa działać.
Tu nie chodzi akurat o jego panel.
Powiem tak stworzyłem w /var/www/html plik ./start.sh utworzyłem na głównej stronie plik index.php.
Do pliku index.php dodałem oto te linijki podobno to ma działać a jednak nie wykonuje to skryptu
<?php
if ($_GET['run']) {
exec("/var/www/html/start.sh");
}
?>
<a href="?run=true">Start</a>
No i skrypt się nie wykonuje się
Edit1. Na serwerze plik ./start.sh normalnie się wykonuję
Edit2. Dodam że wykonując php /var/www/html/start.php też skrypt się wykonuje tylko przez stronę to nie działa
Edit3. Dodałem nawet plik .htaacces a w nim a także nadałem uprawnienia 775
Ekhem jednak potrzebuje pomocy ponieważ skrypt który wcześniej opisałem działa bez problemu ale teraz chciałbym dodać go do panelu i ło tego nie za bardzo wiem jak to zrobić.
Kod HTML
W tym panelu akurat znalazłem coś takiego tylko nie koniecznie wiem jak to przerobić .
Bo tu pisze startApp a w HTML żeby wykonał się ten skrypt jest dodane
I troche ryje mi to banie dlaczego tu jest startStopAPP i jeszcze app-start w button, dodam że jeśli usunie się w button app-start to aplikacja nie wystartuje.