Problem z raspberry pi 4

Siemka, dzisiaj kupiłem Raspberry PI 4B (4GB RAM), i mam problem. Wziąłem kartę ze starej malinki 3B+, sformatowałem, przekopiowałem na kartę NOOBS’a, włożyłem kartę do malinki, i jedynie co widzę to test kolorów (już od 30 min.), wie ktoś co jest powodem tego, że nie chce dalej ruszyć? Sprawdziłem to już na dwóch kartach 32GB, i 16GB może powinienem spróbować inny system wgrać?

Nie jestem pewien ale wersja 4 wymaga chyba nowszego kernela który jest w Raspbian 10.
Warto poczekać trochę na wiadomości samych właścicieli rPi 4, ja dysponuję tylko wersją 3.

no właśnie dzisiaj do mnie przyszła najnowsza malinka, i mam świeżego NOOBS’a dzisiaj ściąganego, więc nie wiem co może nie działać :confused:

Wybacz, w takim razie zmyliło mnie to

Sprawdź zwykłego Raspbiana czy się odpala, jeśli nie to może być kwestia za słabego zasilania lub problem sprzętowy (np. wadliwa sztuka).

@SystemZ Problem rozwiązany w taki sposób, że NOOBS nie chciał się uruchomić, więc zainstalowałem raspbiana poprzez pobranie go i wgranie samego systemu na kartę (nie użyłem instalatora NOOBS, tylko zrobiłem to ręcznie)

Temat do zamknięcia :wink:

P.S.
W porównaniu tej malinki do starej to widać różnicę i to BAARDZO, głównie w wydajności :wink: To był dobry zakup :smiley:

1 polubienie

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.