Problem z łącznością do VPS (n187)

Cześć
Czy u was też występuje problem z dostępnością VPS na węźle n187? Mój VPS nie odpowiada od 16:50. Napisałem już oczywiście zgłoszenie (ticket) do LVLUP, ale chciałem dopytać się z ciekawości osób posiadających VPS na tym węźle

Pozdrawiam, Adrian

W ostatnim czasie jest dużo problemów z łącznościom z opini różnych osob i mojej.
2 dni temu nie było sieci na 172

1 polubienie

Problem nadal występuje, natomiast zauważyłem ciekawą sprawę za pomocą Proxmox
Wykorzystanie procesora praktycznie maksymalne, natomiast pamięć RAM w normie. Ruch sieciowy oraz przepustowość dysku jak widać wogule nie istnieje, także możliwe że występują problemy z siecią


Jest ktoś w stanie na podstawie tego napisać jakąś teorię?

Pewnie ataki ddos na węzły które wydaje się że są obecne w ostatnim czasie albo problemy techniczne samego dedyka.
Miałem tak samo problem przestał występować po paru godzinach.
Niestety administracja lvlupa nie daje aktualnie żadnych informacji a stanie technicznym czy problemach tak samo monitor graphana został wyłączony.
Możesz utworzyć ticketa jeśli chcesz

Jak możesz także zauważyć serwer odpowiada z dużym opóźnieniem na ping.

Ticket został utworzony wczoraj, także pozostaje czekać

VPS wogule nie odpowiada na ping

Sprawa wygląda tak, że dzisiaj otrzymałem odpowiedź w tickecie od LVLUP. Problem polega na tym, że problem znowu pojawił się od ~01:35. Do tej pory VPS nie odpowiada… Nie mam pojęcia co o tym sądzić, ponieważ samodzielnie (manualnie) nie instalowałem żadnego systemu operacyjnego oraz nic nie modyfikowałem w ustawieniach sieci. Wszystko ciągle działało, natomiast teraz ciągle występują problemy. Mam wrażenie, że posiadam wadliwą maszynę :expressionless:

Jakby ktoś pytał to adres IP maszyny to 51.77.44.72

Na ten moment dość poważnie zastanawiam się nad zmianą dostawcy VPS

Kiedyś byłem zawsze zadowolony z usług, natomiast teraz mam magiczny problem

Problem rozwiązany

Wystarczyło zmienić system operacyjny z Ubuntu na Debian :sweat_smile: :slightly_smiling_face:
Dziękuję za wszelką pomoc

2 polubienia

Proste tylko debian :slight_smile:

Ubuntu używam od kilku lat, nigdy jeszcze nie miałem z nim problemów, czy to był VPS na lvlup czy gdzie indziej.

VPS na LVLUP, magicznie problem zniknął po przejściu na system Debian. VPS jest oczywiście identycznie tak samo skonfigurowany

Powyżej opisana sprawa nie jest powiązana z działaniem węzła n187, węzeł przez cały czas był sprawny i działał poprawnie.

Problem “magicznie” zniknął po reinstalacji systemu operacyjnego - to już nie “zasługa” Debiana tylko ogólnie sprawa świeżego i sprawnego systemu gdzie nie ma problemu z konfiguracją sieciową czy innymi składnikami systemowymi.

Jako że problem jest publiczny to dodam tylko że adres IP, od momentu gdy było utworzone pierwsze zgłoszenie, odpowiadał na ping w naszym wewnętrznym teście. System na VPS przedstawiał się jako Ubuntu 20.04, wersja której obecnie nie da się zainstalować z poziomu panelu klienta. @Adrian5063 twardo twierdził że nie instalował OS manualnie, pozostała więc aktualizacja tego co było czyli z Ubuntu 18.04 do 20.04. Najwidoczniej coś gdzieś poszło nie tak i najprawdopodobniej zepsuło konfigurację sieciową (albo coś innego, kto wie).

Tak na marginesie - jak już robicie aktualizację czegokolwiek to najpierw reboot, potem aktualizacja i potem znów reboot. A nie losowa aktualizacja, na dodatek na systemie co tam kręci się już trzy miesiące i były na nim w międzyczasie robione inne zmiany → “działanie” czegoś przez następne X czasu → przypadkowy reboot → “nagle” nie działa!

Po iluś dniach, tygodniach czy miesiącach nie idzie dojść co i kiedy się zepsuło, szybciej jest już zaorać wszystko i działać na świeżym OS.

Mam nadzieję że wątek jest już wyczerpany.