Problem z formatowaniem tabeli HTML

Witam, mam problem. Utworzyłem tabelę (screen poinżej)

a kod wygląda jak na screenie poniżej

i problemy na jakie trafilem:

• Nie tworzy mi się border
  • Tabela jest poniżej tekstu
  • nie działa mi opcja width: 85%; (w żadnej funkcji)
    próbowałem wielu opcji, i skończyły mi się pomysły, ktoś coś może mi doradzić? Ewentualnie co innego zastosować w tym szaleństwie całym (od jakiegoś czasu się uczę, i nauczyłem się że zawsze kod trzeba inaczej użyć bo nie zawsze działa)

Border
W <table> daj border="1", czyli w twoim przypadku, tak to wygląda: <table align="center" border="1">.
Tabela poniżej tekstu
Musiałbyś pokazać jak wygląda kod całej strony. Prawdopodobnie dałeś skrypt php po tekście.

Z tego co widzę to w twoim ustawieniu, tabela wyjdzie “pionowa” (nie wiem czy o to ci właśnie chodziło).

@minve chcę zrobić system ogłoszeń, czyli pobieranie danych z MySQL i wklejanie ich do tabeli, kod jest dobrze napisany w PHP, widać że tekst jest w tabeli ale tak jak chciałeś żebym napisał border=“1” to odpowiem tobie że ona nie chce jak by używać tego, tylko stylu CSS. Więc postanowiłem się pobawić tym, czyli zrobić obramowanie, ustawić kolor ramki i szerokość tabeli, a ona mi się zrobiła tak jak na pierwszym screenie

W tagach tr dodaj tagi td A w tagach td wartość.

1 polubienie

@SP24 mordo… udało się, teraz sobie to poformatuję odpowiednio i będzie GIT!!! DZIĘEKI :smiley:

koniec tematu

1 polubienie

Jednak jeszcze jedna sprawa, problem polega na czymś takim, że utworzyłem input’a o pewnych wymiarach, lecz tekst jest po lewej stronie ale po środku (jak na zdjęciu)

Doradzi mi ktoś jak to zmienić? próbowałem vertival-align i kilku opcji bo tabelę formatuję w CSS i nie wiem co dalej, ktoś coś doradzi?

< offtop >
czemu piszesz w nano
< /offtop >

nie piszę w nano, tylko we wbudowanym notatniku w raspbianie “Geany” i testuję przy okazji, a zresztą o wiele szybciej mi się pisze jak mam wszystko w komendach lub na localu

Rozumiem, że jest to <textarea>? Możesz podrzucić kod?

//Edit
Możesz spróbować zmienić padding-top w css.

<center><form action="dodaj.php" method="post">
<input type="text" name="temat"><br><br>
<input type="text" class="ogloszenie" name="ogloszenie"><br><br>
<input type="submit" value="Dodaj Ogłszenie">
</form></center>

.ogloszenie{
width: 450px;
height: 300px;
border-color: blue;
vertical-align: top;
margin: 0;
padding: 0;
}

może nie jest to profesionalnie, ale pracuję nad tym

Zamiast tego inputa wstaw znacznik textarea. Input z natury jest jednolinjowy.

1 polubienie

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.