Witam. Mam do was pytanie. Jakie chcielibyście zobaczyć poradniki na forum (Konfiguracja VPS, pluginy minecraft itp.). Jeżeli to nie będzie instalacja MongoDB na FreeBSD to postaram się wam taki dodać w ciągu 24 godzin
Oj sporo poradników chciałbym zobaczyć na tym forum
Moja toplista wg ważności:
- jak rozumieć zużycie RAMu w javie (różnica pomiędzy /ram a odczytem z OS)
- jak podłączyć VPS do domeny/subdomeny za pomocą wpisu A w strefie DNS (np. w panelu DirectAdmin, OVH, nazwa.pl)
- jak użyć wpisu SRV w strefach DNS dostawców typu OVH, az.pl czy nazwa.pl dla serwerów MC w lvlup.pro
- jak korzystać z systemu zgłoszeń lvlup.pro (niektórzy pierwszy raz korzystają i jeszcze nie wiedzą że jest to lepsze od maila)
- dlaczego dodawanie większej ilości wykrzykników/iksde w wypowiedziach szkodzi a nie pomaga
W trosce o choć trochę poprawną polszczyznę jeszcze przydałby się manual do słownika ort. ale sądzę że mało osób będzie chciało się z nim zapoznać
Sądzę że jeśli ktoś używa FreeBSD to ma raczej inny światopogląd, sprzeczny z NoSQL i z Mongo mu nie po drodze
Powiedzmy ze domeny mamy zrobione w 50%
A co do [quote=“SystemZ, post:2, topic:177”]
W trosce o choć trochę poprawną polszczyznę jeszcze przydałby się manual do słownika ort. ale sądzę że mało osób będzie chciało się z nim zapoznać
[/quote]
Sądzę że poradnik o nano też by się przydał. Przykładowo w przypadku edycji configa sshd trzeba skorzystać z nano zanim użyje się sftp w przypadku logowania hasłem.
Być może nawet poradnik wychodzenia z/generowania losowych haseł przy pomocy vima w przyszłości
Nano bez problemu mogę zrobić tylko jak skończę domeny (I projekt który mi wpadł i wymaga pilnej interwencji). A co do tak zwanego "Generatora hasłem typu vim to sam muszę się z nim zapoznać
Sporo osób pyta “Jak zrobić serwer MC $tryb_gry”
Mam tu na myśli np. Hardcore, Skyblock, Minigry itp.
Minigry to jest temat obszerny jak https://github.com/ShootGame/ (W sumie dopisać baze i można stawiać serwer )
W sumie mógłbym przygotować z 2-3 paczki serwerowe bo czas mi się zwolnił i projekty nad serwerem mam zawieszone.
Ty to wiesz ale przeciętny użytkownik tego nie wie
Odnośnie VPSów miałem też sporo pytań o wirtualny pulpit na Ubuntu/Debian.
Sądzę że można bazować się na tym poradniku używającego vnc4server
http://www.morfiblog.pl/2011/06/14/instalacja-managera-okien-na-serwerze/ potem można też dołożyć inne sposoby np. przekierowanie Xów lub nomachine
Ja zrobie poradnik dotyczacy mc jak zrobic minigry lub Essentials albo cos innego.
Fajnie, każdy dobry poradnik będzie nagrodzony .
Może się przydać początkującym administratorom.