MCFarma - serwer minecraft na wypasie

Nazwa projektu

MCFarma

Discord serwera

Cel

W założeniu to ma być serwer żeby gracz mógł grać nie musząc budować swoich farm blok po bloku.
Dużo ludzi lubi “zarządzać” i “zarabiać” na serwerach, które to umożliwiają, ale niekoniecznie lubią budować. Moim celem jest umożliwienie tego graczom.
Poza tym chcę stworzyć nowy i rozbudowany serwer Minecraft.
Największym celem jest dostosować rozgrywkę na tyle, aby tryb szybko się nie nudził i gracz wracał chętnie każdego dnia :slight_smile:

Aktualne postępy

• stworzono podstawową mechanikę trybu
    • stworzono przedmiot, w którym możemy wybierać rośliny do posadzenia
    • mechanika wzrostu roślin (każda roślina ma inny czas rośnięcia)
    • możliwość sadzenia/zbierania roślin
    • tworzenie nowych pól

Kilka zdjęc prezentujących postępy

Plany

dostarczyć graczom wersję beta serwera i sprawdzić jak się przyjmie
stworzyć spawn serwera
stworzyć system “farm”, który będzie działać na podobę do wysp na serwerach typu Skyblock/Freebuild
dodać więcej roślin
dodać zwierzęta
stworzyć ekonomię na serwerze i zbilansować koszt tworzenia nowych pól, sprzedawania zbiorów i takie tam
rozbudować handel pomiędzy graczami

Osoby biorące udział

Pomysłodawcą trybu oraz programistą jest @TiREX (ja).
Mam nadzieję, że ta lista się trochę powiększy, kiedy pomysł się przyjmie na forum

Osoby, które może wezmą udział

Poszukuję osoby, które są chętne wziąć udział. W przyszłości, kiedy pomysł będzie mieć chociaż minimalne zainteresowanie to chętnie zacznę współpracować z youtuberami w celu reklamy serwera.

Usługi z lvlup, których potrzebuję do zrealizowania swojego celu

W trakcie pracy nad serwerem będzie potrzebny VPS KVM Game 4GB.

Co mogę zaoferować w zamian

• dodamy banner na spawnie serwera z logiem lvlup
  • możemy również dać logo lvlup na naszej stronie internetowej o ile powstanie
  • kiedy projekt okaże się odnieść sukces to lvlup będzie mieć dobrą wizytówkę

Dlaczego ten projekt jest unikalny?

Wiele powstających serwerów opiera się głównie na trybach z popularnych serwerów minecraft. Najlepszym przykładem są polskie serwery easyhc.
Pomysł pojawił się kiedy grałem w fizyczną grę farmera i przekształcił się w tryb, o którym tutaj piszę.
Nie widziałem nigdy wcześniej podobnego pomysłu na tryb serwera.

Gracz nie będzie musiał sam nic budować.
Tryb został bardzo uproszczony żeby nawet początkowi gracze będą wiedzieć jak grać.

Każdego dnia coraz bardziej rozbudowuję mój projekt. Jak ktoś czuje niedosyt po tej prezentacji to każda uwaga będzie na wagę złota :slight_smile:

Po co mi współpraca z lvlup?

Po wystartowaniu serwera nie chce czuć presji, że trzeba opłacać serwer i nie chcę na początku wprowadzać monetyzacji dla graczy. Boje się, że wprowadzając zbyt szybko monetyzację może to zepsuć rozgrywkę i późniejszy rozwój serwera.
Zamiast lvlup mógłbym poszukać sponsora, ale nie chcę wchodzić w jakieś dziwne układy z ludźmi. Nie chcę korzystać z serwerów sponsorów, bo najprawdopodobniej później by powstały kopie podobnych serwerów na tych samych plikach.

8 polubień

Fajnie to wygląda, życzę powodzenia!

2 polubienia

Jestem na TAK. Uważam, że jest to dobry pomysł na fajny tryb. Tylko nie zmarnuj tego.

2 polubienia

No, wreszcie coś nowego, a nie kolejny megadrop udający, że nie jest EasyHC. Jestem zdecydowanie na TAK :smiley:

2 polubienia

Pomysł ciekawy, czy się przyjmie… nie wiem. Jestem na TAK :tada:

2 polubienia

Jeśli to będzie tylko sadzenie takich czy innych roślin, nawet ze zwierzętami, to wydaje się to okropnie nudne. Jak dokładnie ma to utrzymać zainteresowanie użytkownika?

Gry tego typu muszą być naprawdę rozbudowane, żeby przyciągnąć uwagę na dłużej. Prosta gra tego typu po prostu jest nudna jak but. Robienie tego samego w nieskończoność nawet z większymi liczbami (clickery), dość szybko odpada, czy to jest zbyt wolne i dużo się nie dzieje czy w dwa-trzy dni już jakby przeszliśmy grę.

1 polubienie

Jeżeli projekt będzie opierał się tylko na sadzeniu roślin to widzę to w czarnych barwach. (Tego typu “clickery” szybko się nudzą.) :frowning:

Planujesz jakoś bardziej rozwinąć ten pomysł?

Gra będzie głównie opierać się na sadzeniu roślin to prawda.
Dodatkowo zamierzam wprowadzić system osiągnięć, gdzie gracz dostaje nagrody za postęp na swojej farmie oraz dzięki temu, że codziennie na nią wchodzi.
Do samej podstawy farmy zamierzam dodać czynniki, które przeszkadzają w rozgrywce. Mam tu na myśli na przykład ptaki, które zjadają nasze uprawy i musimy się bronić poprzez odganianie ich patykiem lub po prostu zabijanie mieczem.
Oprócz tego są pomysły, aby gracz dostawał bonusy do farmy poprzez granie w minigry typu parkour.

Mam pomysł, aby gracz mógł kupić za pieniądze zarobione na farmie ekwipunek potrzebny żeby walczyć z innymi rolnikami na arenach pvp :smiley:

No i oprócz tej typowo farmerskiej rozgrywki jaką jest sadzenie roślin i hodowanie zwierząt to gracz będzie mógł swobodnie budować na swoich działkach, a surowce zdobywać za pieniądze zarobione na farmie.

Tylko muszę uważać żeby nie zrobiło się to zbyt skomplikowane i nie było papką.

2 polubienia

Projekt ciekawy, na pewno nigdzie jeszcze takiego nie widziałem. Na pewno wejdę zobaczyć co to za serwer, co sie tam robi, ale (przynajmniej póki co) dłuższa rozgrywka może być nudna (ile można sadzić rośliny :thinking:). Jakieś areny PvP już wydają się być dobrym urozmaiceniem rozgrywki (o ile nie będzie to PvP na zasadach EasyHC i podobnych). Ptaki atakujące uprawy też są ok, może jakaś klasyfikacja ziem? (na niektórych działkach rośliny rosną szybciej, na innych wolniej)

1 polubienie

Czyli to ma być FreeBuild z automatycznym systemem farm, trochę minigierką?

Wydaje mi się że taki element jest zbyt mały aby zrobić z tego serwer.
Dodatkowo wygląda na powtarzalny więc raczej nie przyciągnie graczy na dłużej.

5 polubień

automatyczny system farm to tylko element całego trybu

Myślę, że element wydaje się być większy, niż się wydaje.
Istotą samego serwera jest farma, czyli:

• uprawa roślin
    • ulepszanie pól, na których rosną rośliny żeby szybciej rosły oraz żeby miały więcej plonów
  • hodowanie zwierząt
    • wymaga to karmienia zwierząt
  • pielęgnacja drzew i zbieranie owoców
  • dodatkowo myślę nad dodaniem automatycznych zamówień:
    • na cały serwer w danym momencie jest wygenerowanych 20/30 zamówień, gracze po wpisaniu komendy mają widok jakie są aktualnie zamówienia
    • zamówienie ma w sobie jaką nagrodę dostanie gracz po jego wykonaniu i co musi zrobić/przekazać, aby je wykonać
    • w przyszłości można to rozbudować tak, że do gracza przychodzą npc i chcą coś od niego kupić
  • odganianie szkodników
  • handel z innymi graczami
  • mam w głowie też koncept pewnego pomysłu żeby gracze mogli zakładać wsie:
    • założenie wymaga uiszczenia odpowieniej kwoty pieniędzy na początku
    • później wsie muszą robić zrzutki na składki pieniędzy oraz plonów
    • wsie mają wspólne terytorium, na którym mogą budować członkowie wsi. Teren mogą swobodnie powiększać
    • mieszkańcy wsi mogą sobie nawzajem pomagać
    • dodatkowo fajnie byłoby wymyśleć jakiś unikalny system walk wsi (nie chcę tu wychodzić poza mechanikę Minecrafta żeby nie były potrzebne mody lub specjalnie resource packi)
    • to tylko mój skromny pomysł i nie jest jeszcze zbyt rozbudowany

Rekrutacja

Jak komuś projekt się podoba i chce być jego częścią to zapraszam do kontaktowania się ze mną w prywatnej wiadomości. Mysle, że uda mi się znaleźć zajęcie dla Ciebie!

5 polubień

Ciekawy projekt.

Jestem na tak

5 polubień

Ciekawie, ciekawie…
Jestem na…
Tak :partying_face:

2 polubienia

Wreszcie jakiś serwer gdzie będzie się dało założyć własne miasteczko!
To jest to!

Jestem na tak. :blush:

2 polubienia

Widzę, że jest zainteresownie serwerem to postanowiłem stworzyć serwer Discord, aby mieć lepszy kontakt z ludźmi, którzy chcą się przyczynić w rozwoju serwera.

Zaproszenie na serwer: https://discord.gg/UKHmS6N

1 polubienie

Możesz popatrzeć na gry typu farmerama czy hayday i odpowiednio skopiować wybrane mechaniki gry. Pomysł spoko.

1 polubienie

Częściowo wzoruje się mechanikami z tych gier, ale dzięki za sugestię :slight_smile:

Wiem, że od 10 dni nie było żadnych aktualizacji, ale miałem matury, a później wyjazd.
Teraz powinienem wrzucać częściej aktualizacje projektu, bo mam sporo wolnego.

Dodatkowo zakupiłem domenę mcfarma.pl, która aktualnie przekierowuje na discorda.

1 polubienie

Odrzucone

1 polubienie