Nazwa projektu
MCFarma
Discord serwera
Cel
W założeniu to ma być serwer żeby gracz mógł grać nie musząc budować swoich farm blok po bloku.
Dużo ludzi lubi “zarządzać” i “zarabiać” na serwerach, które to umożliwiają, ale niekoniecznie lubią budować. Moim celem jest umożliwienie tego graczom.
Poza tym chcę stworzyć nowy i rozbudowany serwer Minecraft.
Największym celem jest dostosować rozgrywkę na tyle, aby tryb szybko się nie nudził i gracz wracał chętnie każdego dnia
Aktualne postępy
- stworzono podstawową mechanikę trybu
- stworzono przedmiot, w którym możemy wybierać rośliny do posadzenia
- mechanika wzrostu roślin (każda roślina ma inny czas rośnięcia)
- możliwość sadzenia/zbierania roślin
- tworzenie nowych pól
Kilka zdjęc prezentujących postępy
Plany
dostarczyć graczom wersję beta serwera i sprawdzić jak się przyjmie
stworzyć spawn serwera
stworzyć system “farm”, który będzie działać na podobę do wysp na serwerach typu Skyblock/Freebuild
dodać więcej roślin
dodać zwierzęta
stworzyć ekonomię na serwerze i zbilansować koszt tworzenia nowych pól, sprzedawania zbiorów i takie tam
rozbudować handel pomiędzy graczami
Osoby biorące udział
Pomysłodawcą trybu oraz programistą jest @TiREX (ja).
Mam nadzieję, że ta lista się trochę powiększy, kiedy pomysł się przyjmie na forum
Osoby, które może wezmą udział
Poszukuję osoby, które są chętne wziąć udział. W przyszłości, kiedy pomysł będzie mieć chociaż minimalne zainteresowanie to chętnie zacznę współpracować z youtuberami w celu reklamy serwera.
Usługi z lvlup, których potrzebuję do zrealizowania swojego celu
W trakcie pracy nad serwerem będzie potrzebny VPS KVM Game 4GB.
Co mogę zaoferować w zamian
- dodamy banner na spawnie serwera z logiem lvlup
- możemy również dać logo lvlup na naszej stronie internetowej o ile powstanie
- kiedy projekt okaże się odnieść sukces to lvlup będzie mieć dobrą wizytówkę
Dlaczego ten projekt jest unikalny?
Wiele powstających serwerów opiera się głównie na trybach z popularnych serwerów minecraft. Najlepszym przykładem są polskie serwery easyhc.
Pomysł pojawił się kiedy grałem w fizyczną grę farmera i przekształcił się w tryb, o którym tutaj piszę.
Nie widziałem nigdy wcześniej podobnego pomysłu na tryb serwera.
Gracz nie będzie musiał sam nic budować.
Tryb został bardzo uproszczony żeby nawet początkowi gracze będą wiedzieć jak grać.
Każdego dnia coraz bardziej rozbudowuję mój projekt. Jak ktoś czuje niedosyt po tej prezentacji to każda uwaga będzie na wagę złota
Po co mi współpraca z lvlup?
Po wystartowaniu serwera nie chce czuć presji, że trzeba opłacać serwer i nie chcę na początku wprowadzać monetyzacji dla graczy. Boje się, że wprowadzając zbyt szybko monetyzację może to zepsuć rozgrywkę i późniejszy rozwój serwera.
Zamiast lvlup mógłbym poszukać sponsora, ale nie chcę wchodzić w jakieś dziwne układy z ludźmi. Nie chcę korzystać z serwerów sponsorów, bo najprawdopodobniej później by powstały kopie podobnych serwerów na tych samych plikach.