LVL UP a Forge

Hej, jak ciężkie (lub jeśli w ogóle możliwe) było by postawienie serwera z modami o launcherze Forge. Czy wymagało by to wykupienia jakiś większych zasobów serwerowych? Nie mówię o jakiś gigantycznych paczkach z modyfikacjami tylko takie 13 modów qol, więc paczka będzie ważyć ok 13MB.
Na serwerze będzie grało mniej więcej 5 osób.

KVM FR 8GB powinien styknąć. Może nawet będzie nadmiar zasobów, ale to nie szkodzi.
Zależy też jakie konkretnie mody chcesz tam upchać, fajnie by było dostać ich listę.

btw. z kodem minecraft-list.org masz 12% rabatu na pierwszy miesiąc :*

Jeśli chodzi o stawianie serwerów na modach, jak najbardziej jest to możliwe.

Z doświadczenia jednak rekomendowałbym postawienie małego serwera na gotowej paczce, jeśli dobrze się na tym nie znasz. Polecam paczki z Twitcha, po zainstalowaniu na komputerze i wybraniu paczek modów dla Minecrafta, będziesz mógł też pobrać gotowe pliki serwerowe, które po prostu wrzucisz na serwer VPS.

Co do zasobów, pakiet 4 GB może okazać się za mały. Przydzielisz wtedy 3 GB na serwer MC, co może być niewystarczającą ilością. Rekomendowałbym pakiet 8 GB, wtedy będziesz mógł przydzielić 6 dla serwera gry.

Mody to:

• HWYLA
  • Instant Lava
  • Inventory Tweaks
  • Jei
  • Natures Compass
  • OptiFine (z wymaganiami)
  • Timber
  • Usefull Backpacks (z wymaganiami)
  • Xaeros Minimap
    Tak więc jak widzicie nie są to jakieś wielkie mody, ale czy aby na pewno opłaca się dawać aż tyle RAM na server dla 5-ciu osób?

Możesz spróbować na pakiecie 4 GB, faktycznie konfiguracja nie powinna dużo wymagać. W razie czego zawsze jest możliwość powiększenia pakietu.

Jestem pewien że nawet 2GB wystarczy ja mam paczkę modów na której jest 280 modów z twitch gra 4 osoby a serwer ma 4GB :stuck_out_tongue:
Jeszcze latwiej jak masz zewnętrzne ip postaw serwer u siebie na kompie

Ps. Mody typu optifine instaluje się po stronie klienta wiec tym bardziej bezsens wydwać na maszynę 4gb jeśli on ma używać modów typu timber czy backpack które prawie nie generuja lagów

Ps2. Jedyne kiedy możesz mieć problem że serwer może przycinać to jak 4 osoby pójdą w 4 różne strony świata

Też mi się tak właśnie coś wydawało, kiedyś w czasach technikum mieliśmy serwer klasowy na ~20 osób z paczką 50 modów które dodawały post ender dragon content i jakieś maszyny. Serwer stał na 2 gb i lagowało tylko w weekendy jak się wszystcy na niego ładowali na raz. Tak więc mini serwer na kilku ziomków wątpie, żeby potrzebował aż tyle a jeśli będzie to można dokupić.

Aż mi się przypomniała pasta o hobbystycznym chodzeniu po bułki : ^)

Myśle ze 2gb to naprawdę wystarczy u mnie np sam mc sciąga po odpaleniu 1GB powiedzmy czysty bez niczego a mysle że 4 mody nie zjedzą ci od tak kolejnego GB wiadomo że coś tam linux itp zabiera ale no to są tylko i wyłacznie 4 mody bo resztę instalujesz po stronie klienta.

• Instant Lava
  • Natures Compass
  • Timber
  • Usefull Backpacks

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.