Kopie Baz danych na backup dołaczony do dedyka?

Witam mam pytanko jaki jest koszt wykonania skryptu aby tworzylo mi kopie baz danych i nadpisywalo codzennie o 24 na backup ktory otrzymałem w ovh do dedyka 500gb.

Posiadam Debian 11

chciałbym aby te kopie tworzyło każda oddzielnie a nie wszystkich baz w jedno!!
np baza o nazwie w phpmyadmin jest maati to bym chcial zeby tworzylo mi na backupu albo mati.sql albo mati.zip i codziennie nadpisywalo

Jeśli nie chcesz kosztu to możesz zrobić mysqldump jakoś do crontaska zrobić i potem przesyłać plik, jakbym pewno to robił to zainstalowałbym do laravela spatie/laravel-backup i przesyłał przez ftp w crontasku ten plik. Pewno troche głupota, ale dla mnie przynajmniej szybciej niż męczyć się z plikiem sh jakimś

Jednym z narzędzi, które możesz wykorzystać do tego celu, jest program mysqldump, który pozwala na tworzenie kopii zapasowych baz danych w formacie SQL. Możesz użyć tego programu, aby utworzyć kopię każdej bazy danych osobno, a następnie skompresować ją do formatu .zip lub .tar.gz za pomocą narzędzia zip lub tar.

Kolejnym krokiem będzie utworzenie skryptu, który będzie wykonywał powyższe czynności i wysyłał kopie zapasowe na serwer backupu. Możesz to zrobić za pomocą języka skryptowego takiego jak Bash lub Python.

Skrypt powinien wykonywać następujące czynności:

1. Pobranie listy baz danych za pomocą polecenia mysql -u username -p -e "SHOW DATABASES".
  2. Dla każdej bazy danych z listy:
  3. Utworzenie kopii zapasowej za pomocą polecenia mysqldump -u username -p baza_danych > baza_danych.sql.
  4. Skompresowanie kopii zapasowej do formatu .zip lub .tar.gz za pomocą polecenia zip baza_danych.zip baza_danych.sql lub tar -czvf baza_danych.tar.gz baza_danych.sql.
  5. Usunięcie pliku baza_danych.sql.
  6. Wysłanie kopii zapasowych na serwer backupu za pomocą narzędzia scp lub rsync.
1 polubienie

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.