Koniec VPS, początek software

Koniec serwerów VPS, start czegoś nowego

Niecałe 10 lat temu pod marką lvlup.pro zacząłem zmieniać branżę gier jako hosting.

Następne 10 lat nadal chcę to robić, jednak nie oferując zasobów na serwerach, lecz oprogramowanie związane z hostingiem, które będzie można instalować na serwerach dowolnego dostawcy.
O tym za jakiś czas powstanie osobny wątek oraz dedykowana strona https://exp.lvlup.pro/

Mam VPS w lvlup.pro, co teraz?

Pierwszy krok to zachować spokój, Twoje dane są bezpieczne, kopie zapasowe nadal są tworzone a Twój VPS nie zostanie usunięty bez wcześniejszego przypomnienia, czyli dokładnie tak samo, jak ostatnie kilka lat.

Wszystkie serwery VPS można nadal przedłużyć tak, aby ważność miały maksymalnie do 6 marca 2023 23:59:59 włącznie.
Do tej daty i godziny wszystko działa jak dotychczas.

Jeśli VPS jest ważny do końca marca, to będzie działać do tej daty bez problemu.

Jeśli VPS jest ważny dłużej niż do końca marca, to skontaktuję się używając maila przypisanego do panelu klienta oraz ustalę co dalej. Wstępnie te usługi będą działać do końca kwietnia a te, które są opłacone dłużej, otrzymają zwrot.

W międzyczasie warto poszukać innego dostawcy VPS, jeśli chcesz, aby Twoje usługi nadal działały.

Co jeszcze warto wiedzieć?

• nie realizuję już powiększania pakietów VPS

Chcę kupić VPS w lvlup.pro, co teraz?

Obecnie nie można już zamówić nowego VPS.

Co się zmieniło przez 10 lat?

Najbardziej udane konfiguracje pod oferty hostingowe, jakie udało mi się dotychczas ułożyć, były tworzone w oparciu o serwery dedykowane OVH. Ze względu na małą skalę własna serwerownia, czy wynajem szafy, nie są opłacalne oraz są ryzykowne w inwestycji. Inne centra danych oferujące dzierżawę nie mają tak wysokiej automatyzacji (np. obsługa abuse) oraz odpowiednio skutecznej ochrony przed atakami, przy jednocześnie tak niskiej cenie.

Wszystko się kiedyś kończy

Niestety świetna oferta OVH zaczęła się kończyć w pewnym momencie.
Dobra jakość do ceny oraz spełnianie większości moich wymagań zostało zachwiane przez mniej atrakcyjne cenowo oferty. Z tego powodu, gdy tworzyłem ofertę UpRyze, miałem obawy, że może to być ostatnia oferta VPS biorąc pod uwagę trendy na rynku.

Zmiany na świecie i w moim życiu

Potem wszedł temat ataku Rosji na Ukrainę oraz wszystkie związane z tym efekty np. osłabienie złotówki i inflacja, które spowodowały wzrosty cen już istniejących serwerów, które utrzymują serwery VPS naszych klientów.

Jakby jeszcze tego było mało, posypało mi się też życie prywatne i zawodowe, odezwało się też kilka chorób, wspomniałem o tym krótko wcześniej

Zawsze unikałem mieszania życia prywatnego z firmowymi rzeczami lvlup.pro, ale zrobię wyjątek, bo czuję, że jestem winien wyjaśnień po sporej ciszy w eterze.

Przez ponad ostatni rok lvlup.pro poświęcałem czas bardziej dla idei oraz tego, aby klienci mogli korzystać z fajnych usług niż żeby się utrzymać.
Przez kilka ostatnich lat borykałem się z wypaleniem zawodowym. Dawałem z siebie wszystko, jeśli chodzi o kreatywność, czy ilość godzin pracy (w sumie ponad siły), jednak trudno było się utrzymać z hostingu. Głównym moim źródłem utrzymania stał się kontrakt, a nawet dwa jednocześnie oraz nadal pilnowałem lvlup.pro przy ogromnej pomocy Pauliny.

Moje problemy z wypaleniem narastały, aż przełamałem się, aby poprosić o pomoc moje otoczenie. Niezbyt uzyskałem pomoc, a w tym samym tygodniu zerwała ze mną po ponad 10 latach związku moja partnerka, która jednocześnie była też adminem hostingu lvlup.pro oraz tego forum. Miała praktycznie 100% udział w odpisywaniu na zgłoszenia oraz organizowaniu comiesięcznych nagród na forum. Jak łatwo się domyślić, oberwało tu zarówno moje życie prywatne, jak i zawodowe, ucierpieli również klienci lvlup.pro otrzymując odpowiedzi na zgłoszenia znacznie później niż zazwyczaj.

Aby utrzymać firmę przy życiu, były wymagane drastyczne zmiany — podnieść ceny, zmienić ofertę albo ją usunąć.

Dlaczego brak zmian w ofercie?

Co do VPS, nie za wiele zmieniło się na rynku serwerów dedykowanych oprócz podniesienia cen.
Brak widocznego przeskoku, tak jak wyglądało to z wprowadzeniem procesorów AMD Ryzen do ofert datacenter.

Doszły na dodatek zwiększone koszty związane z adresami IPv4 — nawet OVH, które słynęło z jednorazowych opłat za adresy, musiało zmienić swoją politykę na opłaty co miesiąc.

Co do innych usług, hosting WWW, domeny czy bezpośrednio serwerów gier — nie sprawdziły się.
Zwłaszcza hosting WWW był tu solą w oku, aby utrzymać go przy życiu, a domeny to największa e-biurokracja, z jaką się spotkałem przy obsłudze usług IT.

Dlaczego po prostu nie podniesiesz cen?

Nie wchodziłem na rynek tylko po to, aby klienci mogli stwierdzić „ah to kolejna firma hostingowa”.
Dążyłem do tego, aby oferować nowości, unikatowość oraz najlepszy stosunek jakości do ceny.
W sytuacji gdzie trudno mi zaoferować nowości, czy też unikalność, a cena nie może spaść, pozostaje mi zejść ze sceny hostingowej i wejść na inną scenę — oprogramowanie.
W przypadku oprogramowania łatwiej zaoferować coś, co jest unikalne, a na dodatek powiązanie z hostingiem, tyle czasu pozwoli na tworzenie rozwiązań problemów, które zgłaszali mi klienci.

Mam pytania

Rozumiem, że może to być aktywny i dość kontrowersyjny temat.
Z chęcią odpowiem na pytania zadane w tym wątku oraz na kanale Discord dla osób z TL2 i wyżej (nie trzeba mnie tagować, zauważę wiadomości).

10 polubień

Jak to wygląda z saldem portfela? Pieniądze przepadają czy można jakoś wypłacić?

1 polubienie

Skoro można zadawać pytania, to ja z chęcią kilka zadam, bo kilka rzeczy mnie intryguje.

Jak często otrzymywałeś od OVH informacje o abuse ze strony klientów? Czy zdarzyła się sytuacja, że serwer dedykowany został zablokowany na dłuższy czas?

W wątku opisałeś, że lvlup zmieni charakter świadczonych usług na software. Jakiego typu będzie to oprogramowanie? Masz już zaplanowany model biznesowy dla tego typu usług? Jeżeli tak, to jak on wygląda?

Czy kod źródłowy panelu lvlup zostanie opublikowany? Bardzo interesuje mnie, jak to wszystko działało “od kuchi”.

Co stanie się z walutą, która została w panelu? Zniknie? Zostanie w jakimś stopniu zwrócona? Zostanie przeniesiona do panelu z nowymi usługami lvlup?

Byłbym niezmiernie wdzięczny, gdybyś odpowiedział na moje pytania :slight_smile:

7 polubień

Działanie portfela w lvlup nigdy nie działało inaczej niż w jedną stronę.
Główny powód - lvlup.pro nie jest bankiem.
Środki w portfelu służą jedynie zakupom w panelu klienta, w razie czego szczegóły są w regulaminie.

Nowy panel klienta nie będzie miał wspólnej lub dziedziczonej bazy po obecnym v4, który ma powiązania jeszcze od 2013. Plan zakłada, że wszystkie dane obecnego panelu klienta v4 (łącznie z kontami klientów) zostaną usunięte z momentem usunięcia ostatniego VPS. Generalnie nowy start.
Chciałbym jednak zachować status klientów od kiedy są z lvlup.pro, jeszcze myślę jak to zrobić technicznie np. ciąg znaków JWT prezentowany przez v4 i przyjmowany przez nowy.

Zależy kiedy ale bywało tak, że raporty przychodziły kilka razy na dzień.
Generalnie warto założyć, że nie ma tygodnia bez abuse.

Jedną ze sporych zalet OVH jest izolacja abuse per IP więc nie miała nigdy miejsca blokada całego serwera dedykowanego ze względu na abuse. Tylko blokada poszczególnych adresów IPv4.

Będzie to panel hostingowy gier w modelu subskrypcji, jednak w bardzo przystępnej cenie.
Więcej szczegółów na razie nie chcę ujawniać, jak przyjdzie czas to opublikuję na forum :slight_smile:

W sumie chętnie bym opublikował jednak głównym problemem jest czas.
Czas muszę teraz przeznaczyć na “sprzątanie” hostingu i tworzenie nowego produktu.
Obecnie nie mam realnego przychodu i jestem stratny na hostingu.
Poświęcanie czasu na przeglądanie kodu i przygotowanie go do wystawienia to jednak trochę czasochłonny proces który nie przyniesie mi środków na życie.

Jeśli jednak ktoś znalazł by się na tyle ciekawy by sfinansował ten proces - czemu nie.

6 polubień

Nie wiem czy takie pytania też pasują, ale spróbuję.

1. Czy lvlup w ostatnich miesiącach przynosił zysk, czy raczej straty?
  2. Czy łączny obrót wyniósł ponad milion złotych?
  3. Czy nowy projekt to następca aimpanel?
  4. Ile na ten moment wpln znajduje się w portfelach lvlup łącznie?
7 polubień

Ciekawi mnie, czy taki hosting się opłaca… w końcu ceny były/są rewelacyjne!
Więc pytanie: czy możesz określić chociaż przybliżoną kwotę, jaką zarobiłeś z lvlup?

4 polubienia

A ja w sumie chciałem tylko podziękować za świadczone usługi, nigdy nie miałem problemów z lvlup, a na vps korzystałem z Windows servera😎 za tę cenę i specyfikacje praktycznie nie miałem potrzeb zmiany usługodawcy. Nie mówię już nawet o wPLN, bo i bez tego usługa była dla mnie bardzo atrakcyjna.
No ale niestety, nic nie trwa wiecznie.
Powodzenia z nowym projektem, cześć. :blush:

5 polubień

Ja również bardzo dziękuję! W moim wypadku było kilka trudności, ale z długofalowej perspektywy – podpisuję się pod zacytowanym fragmentem :slight_smile: Korzystałem z usług lvlup od 2020 roku i byłem bardzo zadowolony.

1 polubienie

Ciężko mi dokładnie to teraz na szybko sprawdzić ale zdaje się, że grudzień był na minusie coś około 500 PLN

Zapewne pytasz o ten okres prawie 10 lat.
W ślepo tak, przynajmniej w jednym roku przekroczony był obrót 200 000 PLN więc musiałem wejść na VAT.
Chciałbym zauważyć, że obrót to dość sucha liczba, można mieć milionowe obroty ale nadal dużo tracić (czyli nie zarabiać a się np. zadłużać) ze względu na spore koszty.

Tak

Nie wiem, nie sprawdzałem

Zależy w co celujesz.
Biorąc pod uwagę ryzyko, odpowiedzialność i ilość pracy przeciętna wypłata w okolicach 4 000 PLN a w chudych momentach (wrzesień, październik, część listopada) na 0 lub kilka stówek na minus, raczej niezbyt.

Biorąc pod uwagę moją odpowiedź wyżej można w przybliżeniu to policzyć.
Chcę zwrócić uwagę, że jedna konkretna kwota może być dość myląca i sądzę, że nie warto iść w taką tego reprezentację.
Nie uwzględnia ona wtedy tego, że jednak za coś trzeba zrobić te opłaty i kupić jedzenie.
Czasami trzeba było dołożyć do interesu a pośrednicy płatności też potrafią kazać sobie czekać pogłębiając problem.

Dziękuję, to wiele znaczy :heart_eyes:
Odpowiadanie na tickety mocno wypacza bo tam są praktycznie tylko problemy i narzekania.
Osoby zadowolone rzadko piszą, nawet gdy jest do tego miejsce to i tak głównie jest używane do opinii z jedną gwiazdką

8 polubień

Dziękuje za tyle lat! Korzystanie z waszych usług to była przyjemność a w razie problemów z czymkolwiek na forum można było otrzymać konkretną pomoc. :wink:

3 polubienia

Spodziewałem się, że tak to się skończy, ale nie myślałem że tak szybko. To dobry moment żeby podziękować.

Oferta idealnie spełniała moje potrzeby. Na przestrzeni kilku lat korzystania z serwerów mogę stwierdzić, że nie spotkałem się z żadnymi większymi problemami, które mogłyby negatywnie wpłynąć na jakość świadczonych przeze mnie usług. Dodatkowo, to chyba jedyny hosting z tak rozbudowanym API wpłat, pozwalającym na zautomatyzowanie sprzedaży. Odkąd zacząłem korzystać z usług LVL UP nie miałem potrzeby myśleć o zmianie usługodawcy, zostałem tutaj aż do teraz i chętnie zostałbym jeszcze dłużej.

3 polubienia

Dziękuje bardzo za tyle lat! juz od 2013 jestem z wami! miałem pierwszy jakiś server Minecraft a teraz miałem już lata 2 vpsy :slight_smile: Jak cos było to zawsze szybko było ogarnięty a jak była jakas awaria to dostawałem maila zanim nawet zauważyłem ze cos nie tak było. Teraz to tylko musiałem szybko cos innego znaleźć i konfigurować od nowa, ale po całym weekendzie praktycyznie wszystko mam zrobiony!

Jestem ciekawy na wasze kolejny projekty :slight_smile:

Powodzenia w nowym chapter LVLUP

3 polubienia

Moim zdaniem jest to nielogiczne. Jeśli ktoś przedłużył vps na dłużej to otrzyma zwrot kasy, ale jak ktoś miał kase w portfelu to jej nie otrzyma.

Napisałem zgłoszenie “ticket” w tej sprawie w środę, ale brak jest odpowiedzi.
Przecież nie można było przedłużać vps na okres dłuższy jak 3 miesiące… stąd kasa zostawała w portfelu. Zgromadziłem w portfelu kilkaset złotych i licze na przychylenie się do mojej prośby zawartej w ticketcie lub jakiekolwiek dobre rozwiązanie dla użytkowników którzy mieli w portfelu znaczną ilość gotówki. Liczę po prostu na normalne podejście do tej sprawy.

1 polubienie

Czy aktualne środki w portfelu będą możliwe do wykorzystania w nowej usłudze?

Również miałem przedłużoną usługę na kilka lat do przodu, poprosiłem o zwrot gotówki, ale dostałem zwrot do portfela, nic nie można z tymi pieniędzmi zrobić, za chwile zostanie wszystko usunięte i pieniądze przepadną, bardzo nie profesjonalne zachowanie ze strony właściciela który zasłania się regulaminem, lecz w regulaminie nie ma żadnej wzmianki o kończeniu usług, tylko o przedawnieniu wplny w portfleu i to że nie można ich wypłacić. Niestety jeśli nie odzyskam minimum 50% wartości portfela to będę dochodził swoich praw!

Zrobiłem błąd opisując to tak mało dokładnie.
Jest sporo wariantów i każdy rozpatruję osobno w zgłoszeniach. Trudno mi rozpisać każdy wariant na poście w forum. Chciałem zamieścić chociaż orientacyjną informację na forum.
Czasami zwrot będzie się dało zrobić, czasami nie.

W razie wątpliwości proszę o utworzenie zgłoszenia i opisanie sytuacji.
Jeśli jest to możliwe to przychylam się potrzeb klientów.

Odpisałem dziś na każde zaległe zgłoszenie.
Każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie i trwa to niestety dłużej niż bym chciał ale zależy mi na tym, żeby każdą sprawę rozpatrzyć osobno aby była szansa, że każdy klient będzie zadowolony mimo zamknięcia usługi.

1 polubienie

Nie bezpośrednio ale już teraz mogę powiedzieć, że w marcu będzie możliwość wygenerowania voucherów na nowe usługi za środki w portfelu obecnego panelu poprzez utworzenie zgłoszenia.

1 polubienie

Nie będę odnosił się teraz do konkretnego przypadku gdyż na to jest miejsce w zgłoszeniach, opiszę jednak pewien wariant aby rozjaśnić pewne istotne kwestie.

Jest grupa klientów która oczekuje, że otrzyma zwrot nie swoich środków lecz środków przelanych od innych klientów.
W świetle prawa podatkowego nie byłby to zwrot lecz pewnego rodzaju wypłata.
Nie świadczę ani usług bankowych ani nie jestem pośrednikiem płatności, nie mogę się więc do tego przychylić gdyż nie mam ani uprawnień do takich usług ani zaplecza aby je prowadzić.

Nadal jednak będzie można skorzystać ze środków na nowe usługi lvlup.pro.

3 polubienia