Jaki VPS pod minecraft?

Dzień dobry, chciałbym zapytać jaki serwer VPS warto zakupić pod sieć serwerów minecraft. Ma na nim działać: BungeeCord,
2 tryby oraz prosta strona internetowa. Na całej sieci w jednym momencie przewiduję max 100 osób online. Do teraz korzystałem z usług pukawki, i przy 50 osobach lagi były takie że nie dało się nic zrobić. Dodatkowo jeśli macie jakiś pomysł jak zachęcić graczy do kupna rang itd. to podajcie, bo serwer mi się praktycznie nie zwraca. Na serwer chcę wydawać max. 40 zł miesięcznie z własnej kieszeni, jeżeli więcej to musiałbym jakoś przekonać graczy do płacenia.

Najlepszym wyjściem było by kilka serwerów VPS - każdy pod dany tryb.
Sprecyzuj ile osób gra na danym trybie, to jest ważne w doborze serwera.
Co do bungee to myślę, że najtańszy serwer 4GB wystarczy :slight_smile:

Narazie mam tylko survival, gra max 50 osób. A 4GB by wystarczyło pod te wszystkie serwery?
EDIT: ostatnio się dowiedziałem, że jeśli będzie lepszy procesor to mniej ramu sobie poradzi.

Jak chcesz zmieścić wszystko na 4 GB?

serwer lobby, bungee, tryb.

Przykładowo: 1 GB zawsze najlepiej sobie zostawić, serwer bungee chodzi na 512 MB, serwer lobby chodzi na 1GB, zostaje Ci 1,5 GB na 50 osób.

Ja posiadam opcję z 8 GB i na spokojnie mi wszystko daje radę.

No, a gdzie tam kolejny tryb, który chcesz dodać… jeszcze stronka, a zaraz pewnie teamspeak

1 polubienie

Wiesz, ale tak jak wspominałem wyżej nie chce wydawać za dużo z własnej kieszeni na serwer. Gdybym miał większy budżet, to nie byłoby pytania bo mam na oku vpsa który wtedy by mi wystarczył bez problemu nawet na więcej trybów.

Jeszcze wypowiem się o zachęceniu graczy do kupna…
Generalnie no to z tym może być ciężko na początku startu serwera i ogólnie rzadziej później już myślę. Jedyne, co możesz zrobić w tym kierunku według mnie jest “ograniczenia” np. (daje przykład): Gracz i Vip nie ma /repair, a Svip już ma… po prostu wszystko musi mieć, że tak powiem ręce i nogi. Drugim przykładem jest również drop, kity itd. No to wszystko zależy jak masz rozpisane wszystko w rangach. Kolejnym czynnikiem może być możliwość płatności na stronie (Przelewy,PSC,smsy,blik,paypal itd.) np. Jeśli masz same sms to (JA) nie widzę sensu kupna czegoś, ponieważ miesięcznie muszę idealnie 7 dnia każdego miesiąca doładować konto za 30 zł. No, a jeśli będę się bawił w doładowywania takie ciągłe to mi się będą mieszać limity internetu itp. usługi. Tak samo np. Jeśli coś mamy SMS’em za 30.75 To ja muszę doładować konto za 35 zł. Możesz dodać również wiadomości czasowe co jakiś czas, typu odwiedź nasz sklep www… lub rangi vip pod /vip, czy coś :wink: Tak samo limit graczy na serwerze np. jest 50/50 to jeśli ktoś próbuje dołączyć to wyskakuje: Zakup SVIP, abyś mógł dołączyć na serwer, gdy jest pełny. Niestety ciężko coś poradzić na kupowanie czegoś, a zmusić nie zmusisz graczy. Przykładowo u mnie gracz w propozycjach dał pomysł, aby wprowadzić /repair, no to odrzucone to zostało i 2 dni później kupił sobie rangę :wink:

Okej, a vps z Francji na lvlupie z 4gb ramu wystarczyłby na 1 serwer na modach? Bo wpadłem na pomysł, żeby narazie po prostu 1 tryb mieć, przenieść go na vpsa, i trochę się z niego “wzbogacić” i wtedy rozbudować o 2 dodatkowe serwery i proxy.

Mody potrzebują trochę ramu, 3 GB na serwer może im nie wystarczyć. Ale zawsze możesz spróbować i w razie potrzeby powiekszyć pakiet.

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.