Hejka misie kolorowe!
przychodze z zapytaniem ktory silnik jest warty zainteresowania? staralem sie odnalezc cos na wlasna reke ale jest tyle odmian a ostatni temat na forum lvlup jest juz troche przestazaly…
#Tuinity #Purpur #PaperSpigot #TacoSpigot - ostatni update z 2019 roku?
Warto wziąć pod uwagę to że Purpur posiada też całkiem ciekawe funkcje gameplayowe z którymi warto się zapoznać, może przydadzą się na twój serwer tym bardziej że jest to RPG :v
Jak mniemam późniejsza zmiana jest możliwa bez utraty progresów w samej grze? oczywiście nie mowie o zgodności pluginów ale czy są jakieś “ustawienia” w samym serwerze co uniemożliwi przykładowo uruchomienie maoy?
oraz czy po dzień dzisiejszy nadal najważniejszy jest ran? posiadam wolnego dedyka z większą ilością ramu (tak tak wiem że zależy to od jakości i ilości pluginów ) ale jaka jest sensowna wartość per jeden gracz 256 mb? interesuje mnie serwer 10-20 osobowy
Oczywiście, nie będzie problemu - są to silniki z tej samej “rodziny” (Bukkit/Spigot +) zatem pod względem świata nic się nie zmienia, każdy silnik generuje osobny plik z ustawieniami które mają inne opcje (zaczynając od vanilli kończąc na purpurze: server.properties, bukkit.yml, spigot.yml, paper.yml, tuinity.yml oraz purpur.yml).
Co do dedyka i RAMu…
Nie sugeruj się “per gracz”, bo to w dużej mierze zależy od mapy oraz pluginów. Najważniejszy jest procesor, bo to od niego zależy ile TPS będziesz mieć. Oczywiście RAM też jest ważny i nie warto przydzielać za mało bo potem kaplica i Out Of Memory.
10-20 osób - na wstępie myślę że te 4GB będzie ok, warto analizować zużycie zasobów by potem ewentualnie zwiększyć tą ilość.
no panie, przecież to się będzie dławić przy zeru graczach pewnie xD nowsze wersje żrą zasoby jak opętane, szczególnie właśnie CPU. na tym xeonie z tak niskim taktowaniem nawet bym nie próbował odpalać
Gdyby to był serwer survival, to polecił bym PaperSpigot. Ale skoro to ma być serwer RPG, to weź Tuinity. No chyba że zdecydujesz się na Purpur, ale z tym akurat nie pomogę bo nigdy o nim nie słyszałem.