Jaki silnik serwera Minecraft wybrać w 2k21?

Hejka misie kolorowe!
przychodze z zapytaniem ktory silnik jest warty zainteresowania? staralem sie odnalezc cos na wlasna reke ale jest tyle odmian a ostatni temat na forum lvlup jest juz troche przestazaly… :confused:

#Tuinity
#Purpur
#PaperSpigot
#TacoSpigot - ostatni update z 2019 roku?

Serwer RPG

Proponuje tuinity, a jak nie będzie wystarczająco dobrze to przerzuć się na Purpura.

3 polubienia

Warto wziąć pod uwagę to że Purpur posiada też całkiem ciekawe funkcje gameplayowe z którymi warto się zapoznać, może przydadzą się na twój serwer tym bardziej że jest to RPG :v

3 polubienia

Jak mniemam późniejsza zmiana jest możliwa bez utraty progresów w samej grze? oczywiście nie mowie o zgodności pluginów ale czy są jakieś “ustawienia” w samym serwerze co uniemożliwi przykładowo uruchomienie maoy?
oraz czy po dzień dzisiejszy nadal najważniejszy jest ran? posiadam wolnego dedyka z większą ilością ramu (tak tak wiem że zależy to od jakości i ilości pluginów ) ale jaka jest sensowna wartość per jeden gracz 256 mb? interesuje mnie serwer 10-20 osobowy :slight_smile:

Oczywiście, nie będzie problemu - są to silniki z tej samej “rodziny” (Bukkit/Spigot +) zatem pod względem świata nic się nie zmienia, każdy silnik generuje osobny plik z ustawieniami które mają inne opcje (zaczynając od vanilli kończąc na purpurze: server.properties, bukkit.yml, spigot.yml, paper.yml, tuinity.yml oraz purpur.yml).

Co do dedyka i RAMu…
Nie sugeruj się “per gracz”, bo to w dużej mierze zależy od mapy oraz pluginów. Najważniejszy jest procesor, bo to od niego zależy ile TPS będziesz mieć. Oczywiście RAM też jest ważny i nie warto przydzielać za mało bo potem kaplica i Out Of Memory.

10-20 osób - na wstępie myślę że te 4GB będzie ok, warto analizować zużycie zasobów by potem ewentualnie zwiększyć tą ilość.

Bóg zapłać w dzieciach :slight_smile:
za dniach zapewne odpalę lux serwer i zdam egzamin co trzy

ustawie 2 rdzenie xeona D-1521 oraz 8 gb ramu powinno śmigać

D-1521? To ty na jakiej wersji to stawiasz, 1.7? :kappa:

Na nowszych będzie aż tak źle? czy jak mam to odbierać? :<

no panie, przecież to się będzie dławić przy zeru graczach pewnie xD nowsze wersje żrą zasoby jak opętane, szczególnie właśnie CPU. na tym xeonie z tak niskim taktowaniem nawet bym nie próbował odpalać :stuck_out_tongue:

Tuinity jest bardzo dobre, ale jeśli potrzebujesz bardzo dużo małych ustawień, to lepszy jest purpur.

Przy serwerach MC liczy się wysokość taktowań rdzeni procesora im wyższe tym lepiej :slight_smile:

Jeżeli interesuje cię tylu graczy to co masz powinno wystarczyć, nawet na trochę więcej graczy.

Ja bym przypisał z 3-4 rdzenie, ten procesor posiada taktowania 2,40 - 2,70 GHz (trochę niskie)

Co do wymienionych silników to powinny wszystkie dać radę przy tylu osobach :slight_smile:

Według mnie to PaperSpigot jest najstabilniejszy, serwer bez restartu potrafi działać bez żadnych problemów ponad 10 dni.

Polecam też ten poradnik do optymalizacji serwerów MC

Gdyby to był serwer survival, to polecił bym PaperSpigot. Ale skoro to ma być serwer RPG, to weź Tuinity. No chyba że zdecydujesz się na Purpur, ale z tym akurat nie pomogę bo nigdy o nim nie słyszałem.

Na tę chwilę jestem w stanie zaproponować i zarazem polecić PaperSpigota.

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.