Jak wyłączyć zapisywanie plików na stronie?

Cześć, mam problem z tymczasowym zapisywaniem plików obrazów, skryptów czy innych takich na stronie, żeby działała szybciej i płynniej. Chciałbym wyłączyć ten “caching” i nie bardzo wiem jak. Opisując dokładniej, wprowadzam zmiany w pliku js i one są dopiero widoczne, gdy z Chrome usunę pliki tymczasowe.
Próbowałem to ustawić poprzez meta w html, lecz nie działało. Ustawiłem w headerze w php odpowiednie opcje lecz również bez skutku:

header('Cache-Control: no-cache, no-store, must-revalidate');
header('Pragma: no-cache');
header('Expires: 0');

Ktoś zna może rozwiązanie?

Trzeba zmienić nazwę pliku, najlepiej jak dodasz do adresów w wybranych znacznikach script, link i podobnych poniższy ciąg na końcu.

?version=0

Wartość, czyli tutaj 0 możesz dowolnie zmieniać za każdym razem, kiedy będziesz chciał wymusić zignorowanie cache i pobranie pliku na nowo.

2 polubienia

Czy taki zabieg będzie mocno wpływał na pamięć u klientów? Wtedy każdy plik będzie zapisywany na nowo.
Ale fakt, ten sposób działa.

Nie, nie ma to większego wpływu, po prostu zmiana “query string” pozwala ominąć cache.

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.