Witam, Potrzebuje postawić 3 serwery cs:go na vps
2 serwery - 128 tick, 14 slotów
1 serwer - 128 tick 11 slotów
I teraz przychodzę z pytaniem jaki vps z jakiej oferty będzie odpowiedni, aby wyżej wymienione serwery chodziły bez większy problemów. Najlepiej żeby serwery były z Polski. Zazwyczaj jak stawiam serwery na VPS, mam problemy z varem i sv, a tych problemów chciałbym uniknąć.
Według mnie 4 GB KVM wystarczy. W razie czego można później zwiększyć pakiet.
Po co 4gb starcza 2gb kvm.
A czy przypadkiem cs nie pobiera Ramu? Poza tym autor chce postawić 3 serwery
A jak kvm 4gb, to z jakiego hostingu najlepiej?
Lvlup lub OVH (w sumie to to samo)
Tak. Sam mialem serwer w cs
Tak, na tym będzie ok.
Ale w KVM+ nie widzę opcji 2GB
No nie do końca. Infrastruktura ta sama ale my zarządzamy sprzętem w inny sposób, bardziej adekwatnym do serwerów gier.
Trzeba uwzględnić nie tylko moc procesora i ram, ale także rozmiar dysku. O ile dobrze pamiętam, to serwer csgo na start zjada bodaj 13GB, więc 25GB dysku z oferty KVM FR 4GB lub KVM PL 2GB to za mało.
Serwer zajmuje więcej miejsca niż gra?
Skądże? Sama gra ma rozmiar około 15GB…
Teraz zwróciłem uwagę, że ten serwer KVM, który podsyłałem wyżej jest z Francji ? To chyba może mocno wpłynąć na ping podczas rozgrywki. To w takim razie jaki serwer w Polsce, który utrzyma te 3 serwery będzie najlepszą opcją ?
Tak, lokalizacja to Francja, więc odradzałbym ten wybór w przypadku CS.
VPS KVM PL 4GB powinno starczyć - jest tu 50GB dysku: https://lvlup.pro/oferta/vps-kvm-pl/
A czy ta oferta nie została wycofana. Poza tym gra zajmuje 7-8GB
Oferta KVM zostaje.
Nie byłbym taki pewny czy tyle zajmuje, w moim przypadku jest to ponad 16GB
Poza tym wiele razy spotkałem się tu na forum z przypadkami gdzie na VPSie było za mało miejsca na dysku ze względu na spory rozmiar serwera CS:GO - winowajcami są tu przede wszystkim mapy.
Ale chyba tylko KVM+