Planujemy wprowadzenie autorskiej platformy do wirtualizacji opartej o KVM w ciągu najbliższego roku, dwóch zamiast używania Proxmox jak obecnie, gdyż przestaje nam on wystarczać plus nie jest tak stabilny w niektórych sytuacjach jak byśmy tego oczekiwali.
Jedną z cech na którą na którą chcę zwrócić szczególną uwagę przy projektowaniu całego rozwiązania to restarty powiązane z aktualizacją oprogramowania.
Aby mieć absolutną pewność że wszystko jest zaktualizowane wraz z jądrem systemu czy firmware procesora na którym chodzi serwer dedykowany najskuteczniejszym rozwiązaniem jest zawsze poinformowanie klientów z wyprzedzeniem oraz restart całego węzła. Niestety jak dobrze wiemy nie każdy VPS klienta to dobrze znosi, nawet w nocnych godzinach.
W związku z tym mam trzy pytania…
Preferujecie restart np. co dwa tygodnie czy dopłacić 1-2 PLN / msc do VPS i taki restart mieć powiedzmy raz na kwartał?
Czy wasz VPS łagodnie się wyłącza po otrzymaniu sygnału do wyłączenia? (wciśnięcie wirtualnego wyłącznika na obudowie, opcja “shutdown” w Proxmox)
Czy po ponownym włączeniu VPS wszystkie potrzebne usługi startują same bez potrzeby interwencji człowieka?
Nie wiem, jak w PufferPanelu zrobić, żeby mi się automatycznie uruchamiał serwer MC. Więc nocne restarty będą skutkować tym, że od restartu do momentu, kiedy się obudzę, mi nie będzie działał serwer MC :(.
Mnóstwo ludzi kompletnie nie zna się na stosowaniu vps i wybierają je dlatego, że są tańsze. Stawiają potem bez jakiegokolwiek większego zastanowienia np serwery ts3 przez domyślny skrypt, który tego restartu nie ogarnia sam z siebie, podobnie jak najprościej na świecie odpalany serwer minecrafta i wielu innych gier. Osoby które się nie interesują systemem i nie próbują się nauczyć będą poszkodowane w takiej sytuacji i pewnie będzie dużo ticketów w stylu
halo admin muj fałpees nie działa cały czas psuje sie słaby hosting!!!!11
I jeszcze pytanie, czemu mniej częste restarty miałyby podnieść cenę usługi?
Jeszcze jak, jeśli nie da się normalnie wyłączyć, to zazwyczaj na tyle wkurza, że trzeba naprawić.
Tak, nocny restart to nie problem, zazwyczaj i tak usługi, z których korzystam, mają zaplanowane restarty w tym czasie, wyjątkiem jest serwer bazy danych.
Potężna prawda, bo jeszcze niedawno moje rzeczy nie wstawały samodzielnie, długi czas mi zajęło się ogarnięcie. Jako newbie to wcale nie jest takie proste przy niektórych usługach.
Nie wiem raczej wolałbym dopłacić, bo trochę by mnie irytowały takie restarty.
Chyba tak, ale pewności nie mam, dawno z tego nie korzystałem
Nope, serwery MC, TS mi nie startują.
/edit: Dodałbym że jestem przeciwny takiemu rozwiązaniu, nie mam zaufania do autostartów, sam się przekonałem że nie warto się w to bawić wtedy, kiedy dysk uległ uszkodzeniu. Włączałem serwer za każdym razem gdy się wyłączył - finał był katastrofalny
Jakiego systemu używasz?
Opcja jest taka że coś się zepsuło w konfiguracji systemu, system wyłącza się tak szybko że nie zauważasz albo używasz twardego wyłączenia zamiast łagodnego.
Generalnie chcielibyśmy poznać bliżej takie przypadki bo zdarzają się przy migracjach klientów między węzłami a chcielibyśmy maksymalnie ułatwić im życie tak aby migracje były jak najmniej dotkliwe i były zaletą a nie czymś czego się unika.
Brzmi jak podstawowa cecha którą powinien mieć panel do gier, czemu tego nie zaimplementowali?
Aimpanel miał to już od pierwszych wersji.
Domyślam się że chodzi o Windowsa, czy możesz to rozwinąć?
Co do opcji wyboru dopłaty, chcielibyśmy tego uniknąć, gdyż liczba możliwych kombinacji i komplikacji wzrasta dwukrotnie
Niestety mam tą świadomość, moje rozwiązanie to Aimpanel, mam nadzieje że po premierze drugiej wersji większość klientów zapomni o takich problemach i będzie mogło się skupić na tworzeniu światów a nie pilnowaniem procesów serwera
Tak, używamy KernelCare od jakiegoś czasu jednak koszty zaczynają dawać się we znaki plus obsługa firmy CloudLinux nie jest idealna.
Autostart usług po starcie systemu nie powinien mieć związku z uszkodzeniem danych.
Bezpośrednio mogłoby się to zdarzyć w przypadku aplikacji rozproszonych np. bazy danych w replikacji multi master. Tam dosłownie jeden serwer może wyczyścić drugi jeśli coś pójdzie nie tak przy starcie.
Przy serwerze gier, czy pojedynczej instancji bazy - nie wydaje mi się, tu bardziej chodzi o twarde wyłączenie które może spowodować problem z danymi.
Mam na myśli nieco inną sytuację. Załóżmy, że będę zmuszony zaimplementować autostart serwera ze względu na to, że będą wykonywane restarty VPSów co 2 tygodnie - wszystko okej, ale co w przypadku, gdyby doszło właśnie do jakichś problemów z np. dyskiem i serwer MC w związku z tym by się wyłączył? Lepiej żeby siedział wyłączony niż co chwilę się włączał i wyłączał, to mam raczej na myśli
to akurat łatwo rozwiązać, wystarczy zrobić skrypt który ma tylko startować serwer i użyć go w cronie w taki sposób: @reboot bash /sciezka/bezwzgledna/do/skryptu.sh
dzięki temu skrypt wykona się sam tylko na starcie systemu.
Może zaimplementowali, tylko ja nie wiem, jak to zrobić. Czy może to jest tu? Tylko nie wiem, co zrobić, żeby mi się po starcie pufferpanelu automatycznie uruchomił i serwer MC.