Gotowy interaktywny baner TeamSpeak

ts3
Tagi: #<Tag:0x00007f3439a6dd98>

#41

Nie rozumiesz chyba jak działa składnia php ;\


#42

Wkleiłem tak jak napisałeś natomiast appache nadal wali błędem:
PHP Parse error: syntax error, unexpected ‘/’ in /var/www/html/baner/baner.php on line 28
Czyli do linii require_once(/libraries/TeamSpeak3/TeamSpeak3.php’); lub require_once(/baner/libraries/TeamSpeak3/TeamSpeak3.php’);
Próbowałem ją na różne sposoby przerobić ale na żadne sposób nie chce odpalić ;/


#43

unexpected - niespodziewany, coś chyba za dużo dałeś slash’y.

zamień na
require_once(baner/libraries/TeamSpeak3/TeamSpeak3.php');


#44

Przecież w stringu musi być początek i koniec, a nie tylko koniec…

@krzys1540 Powinno normalnie działać, jeśli nie działa to wpisz ręcznie absolutny path lub spróbuj usunąć / z przed “baner”


#45

Robiłem tak to wyskakiwały takie errory:
PHP Notice: Undefined variable: SERVER in /var/www/html/baner/baner.php on line 28
PHP Warning: require_once(0): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/baner/baner.php on line 28
PHP Fatal error: require_once(): Failed opening required ‘0’ (include_path=’.:/usr/share/php:/usr/share/pear’) in /var/www/html/baner/baner.php on line 28


#46

$_SERVER, a nie $SERVER


#47

Mam tak jak pisałeś:
require_once($_SERVER[“DOCUMENTROOT”] + “/baner/libraries/TeamSpeak3/TeamSpeak3.php”);
A błędy nadal lecą:

PHP Notice: Undefined index: DOCUMENTROOT in /var/www/html/baner/baner.php on line 28
PHP Warning: require_once(0): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/baner/baner.php on line 28
PHP Fatal error: require_once(): Failed opening required ‘0’ (include_path=’.:/usr/share/php:/usr/share/pear’) in /var/www/html/baner/baner.php on line 28


#48

Nie wiem, czy to parser markdowna, ale powinno być DOCUMENT_ROOT.

Eh, pisz po prostu:


#49

Teraz appache zero błędów natomiast strona wywala komunikat o braku fameworka ;/


#50

Zauważyłem, że wiele osób myli:

define('ts3framework', '/var/www/libraries/TeamSpeak3/TeamSpeak3.php');

z błędnym!

define("ts3phpframework/libraries/TeamSpeak3/TeamSpeak3.php");

Funkcja define definiuje stałą w PHP. To jest:

bool define ( string $name , mixed $value [, bool $case_insensitive = false ] )

Czyli, tworzy stałą o nazwie $name z wartością $value z ewentualnym parametrem $case_insensitive, który standardowo jest ustawiony na false.

Funkcje define są użyte, aby UŁATWIĆ korzystanie ze skryptu, co za tym idzie, trzeba mieć chociaż tę podstawową świadomość jak ta funkcja działa. Większość postów powyżej dotyczy niezrozumienia działania tej funkcji - co za tym idzie - podawanie ciągle błędnej i nieprawidłowej ścieżki do ts3framework.

To tak, jakby ktoś chciał stworzyć

$/var/www/libraries/TeamSpeak3/TeamSpeak3.php = 'sciezka_do_frameworka';

albo

$var/www/libraries/TeamSpeak3/TeamSpeak3.php = 'ts3framework';

Taka zmiana jest nieprawidłowa i pokazuje niezrozumienie działania podstawowych funkcji PHP. Funkcja require_once posiada tylko jeden parametr.

To nie działa i nigdy nie zadziała!

W pliku baner.php została naniesiona jedyna poprawka polegająca na podmianie funkcji include na require_once w linii 43:

// Zabezpieczenie dla początkujących
file_exists(ts3framework) ? require_once ts3framework : exit("<meta charset='utf-8'><h2>Nie znaleziono biblioteki TS3 PHP Framework.<br><small>Możesz ją pobrać z <a href='https://github.com/planetteamspeak/ts3phpframework'>GitHub - TeamSpeak 3 PHP Framework</a></small></h2>Sprawdź ścieżkę w konfiguracji.<br>Podana ścieżka przez Ciebie jest błędna: <code style='background: #FFEB3B'>".ts3framework."</code>");

Po wpisaniu poprawnej ścieżki do ts3framework w części służącej do konfiguracji skrypt działa prawidłowo. Nie jest potrzebna dodatkowa edycja plików.
a

Błąd ten nigdy nie występował, 0 wyświetla się poprawnie:

Dodatkowo, proszę o nie sianie zamętu w postach w postaci mącenia w kodzie i chaotycznych wklejek, pastebinów itp. Błędy wynikają TYLKO i wyłącznie z podania błędnej ścieżki lub błędnej konfiguracja samego PHP, uprawnień w plikach itp.

Skrypt wrzucony na 3 moje różne serwery, gdzie wcześniej nie był używany działa za pierwszym razem. Wystarczy tylko podać dobrze i dobrą ścieżkę do ts3framework.

Dodatkowo, pragnę zaznaczyć, że każdy chciałby przeciągnąć na serwer i mieć “wymarzony banerek ts”. Nie, tak nie jest. Jeśli masz problemy ze zrozumieniem podstaw PHP - zachęcam do zapoznania się z poradnikami do obsługi tego języka np. autorstwa Mirosława Zelenta - http://miroslawzelent.pl/kurs-php/

Większość postów wyżej dotyczy wklejania błędów wyskakujących PHP bez ich wcześniejszego przeczytania. Wystarczy użyć wyszukiwarki Google lub tej na forum. Błędy wskazywane wyżej pojawiały się już nie raz i dotyczą podstawowych spraw tj. konfiguracji w pliku, w tym wypadku podania prawidłowej ścieżki do plików ts3framework.


#51

Witam, mam pytanie w jaki sposób wyświetlać napis na banerze tylko dla użytkowników z danej grupy? Próbowałem i session i cookie w php dalej nie mogę sobie z tym poradzić. Pomoże ktoś? Podpowie?


#52

@Hakens

Po ip sprawdzasz :smiley:

PS: Utwórz najlepiej osobny temat :wink:


#53

@Anno
Dodałem osobny temat


#54

Strona ts3-speak24.pl nie działa

Serwer ts3-speak24.pl nie może teraz obsłużyć tego żądania.
500

mi nie działa


#55

jak nie działa jak działa


#56

Nie działa jak wpisze ts3-speak24.pl/lokalizacjabaneru/baner.php


#57

Nie działa bo z tego co się orientuję musisz zainstalować to na swoim serwerze :grinning:


#58

@Toranktto jak było zainstalowane wszystko to byl ten błąd powyżej albo że lokalizacja do ts3frameworka byla zła


#59

Błąd 404 wyskakuje kiedy coś nie zostało odnalezione, TS3 Framework spróbuj zainstalować w ‘/var/www/ts3phpframework-master/’ i możesz spróbować zamienić:

define('ts3framework', 'var/www/ts3phpframework-master/libraries/TeamSpeak3/TeamSpeak3.php');

na:

define('ts3framework', '/var/www/ts3phpframework-master/libraries/TeamSpeak3/TeamSpeak3.php');

Więcej niestety nie mogę pomóc, moja wiedza o PHP jest praktycznie żadna.


#60

dzięki działa