Gotowy interaktywny baner TeamSpeak

ts3
Tagi: #<Tag:0x00007f3438eb3b60>

#1

Dlaczego skrypt na baner?

Wiele osób poszukuje skryptu na interaktywny baner, który wyświetla liczbę osób online lub datę czy imieniny. Wiąże się to też z kopiowaniem pomysłów i rozwiązań z serwerów, co sprawia wiele bólu i złości ich właścicielom. Po co więc problemy, skoro można taki skrypt umieścić w publicznym miejscu, aby każdy mógł z niego skorzystać i dopasować do własnych potrzeb. :slight_smile:

Zamieszczam więc w miarę prosty skrypt, który stworzyłem tak, aby każdy zrozumiał zasadę jego działania i dopasował do własnych potrzeb. Tło zostało na szybko przerobione z plików na prawach do ponownej modyfikacji. Czcionki użyte na banerze (Ropa Sans oraz Josefin Sans) są dostępne na Google Fonts.

Baner prezentuje się tak i zawiera kilka zmiennych

Widoczne na banerze to:

  • Liczba użytkowników online (z możliwością pomijania konkretnych rang)
  • Liczba administratorów (z możliwością wyboru konkretnych rang)
  • Aktualny czas
  • Dzisiejsza data
  • Dzisiejsi solenizanci

I oczywiście można wszystko dopasować do swoich potrzeb i dodać np. liczbę VIPów na serwerze itp.


Pobieranie :inbox_tray:

Gotową paczkę można pobrać stąd: dl.lvlup.pro - baner.zip


Wymagania:

  • Plik stats.json musi posiadać uprawnienia 777
  • Niezbędny jest również TS3 PHP Framework - link tutaj: TS3 PHP Framework
  • Niezbędna jest również biblioteka GD - więcej informacji tutaj: Instalacja GD w PHP
    Jeśli jej nie posiadasz, można ją zainstalować komendą:
apt-get install php5-gd && service apache2 restart
  • Dołączam również .htaccess - jeśli zamiast baner.php chcesz mieć baner.png musisz posiadać mod_rewrite dla Apache. Najprościej można włączyć to za pomocą komendy:
a2enmod rewrite && service apache2 restart

Co można zrobić z tego zrobić?

Baner mojego serwera funkcjonuje na podobnej zasadzie. Korzysta z podanej powyżej biblioteki. Nie jest ona może tą najwydajniejszą, ale póki co się sprawdza. Wystarczy odpowiedni cache.

Zasada działania

Skrypt pobiera informacje z serwera przy pomocy TS3 PHP Framework. Jest on niezbędny do działania skryptu i nie ma go w paczce do pobrania!. Więcej o nim możecie poczytać tutaj:

Po pobraniu informacji tworzy tablicę z podstawowymi informacjami korzystając z pętli i warunków bazujących na konfigurowalnych wartościach:

// Pętla do liczenia klientów
	foreach($clients as $client){
		// Wszyscy klienci
		$stats['clients']++;
		// Pomija wybrane rangi
		if(empty(array_intersect(explode(',', ts_sgid_skip_count), explode(',', $client['client_servergroups'])))){
			$stats['real_clients']++;
		}
		// Szuka administratorów
		if(!empty(array_intersect(explode(',', ts_sgid_admins), explode(',', $client['client_servergroups'])))){
			$stats['admins']++;
		}
	}

Aby nie łączyć się z serwerem przy każdorazowym wyświetleniu obrazka - ustalamy częstotliwość (w sekundach) pobierania informacji z serwera w konfiguracji skryptu.

Dodatkowo dołączam plik functions.php, w którym są zawarte ciekawe funkcje, które z powodzeniem można wykorzystać przy modyfikacji banera.

Skrypt wykorzystuje banalną konfigurację, która jest już stworzona, ale o której wspominałem w tym poradniku:


I to by było na tyle. Ciekawskich zachęcam do komentowania tego tematu, dopytywania się i w przypadku wątpliwości o gorącą dyskusję.


Interaktywny baner TS3 [VPS]
Pomoc przy banerze ts3
Jak zrobić dynamiczny baner na ts3
#2

Super Jebanany!
Wiele osób Ci na pewno podziękuje za to :slight_smile:

Nie powinno być przypadkiem Dynamiczny?


#3

Około 942 wyników (0,29 s) - interaktywny banner ts3
Około 321 wyników (0,31 s) - dynamiczny banner ts3


#4

Czyli chodzi Ci bardziej o SEO z tego co rozumie okej :slight_smile:


#5

Chcę, aby jak najwięcej osób skorzystało z mojego rozwiązania


#6

skorzystam z tego baneru z chęcią


#7

Super. A miejscowość się jakoś da?


#8

Imo za dużo nawalone. Godzina, osoby online i data zdecydowanie by wystarczyły.


#9

Przecież specjalnie tyle jest, żeby można było to wywalić. Napisałem o tym na końcu posta :slight_smile:


#10

Dlaczego tego nie udostępniłeś jako repo na GitHub’ie?


#11

No nie wiem, nie działa mi cały czas

Nie znaleziono biblioteki TS3 PHP Framework. Sprawdź ścieżkę w konfiguracji. Możesz ją pobrać z GitHub - TeamSpeak 3 PHP Framework

Framework pobrany z planetteamspeak.com

Kombinowałem z scieżkami i nic…


#12

pobierz stąd i zobacz


#13

No a skąd niby pobrałem?


#14

no to nie git chyba :wink:


mam PHP Framework-1.1.23 jak chętny to daj znać na priv :wink:


#15

Nie wiem czy zadziała bo to co innego


#16

to to samo ( napisałem w skrócie :wink: )


#17

No cóż, nie działa nadal.


#18

no to nie wiem :wink:


#19

Może @Jebanany pomoże jakoś.


#20

Spróbuj użyć ścieżki absolutnej