Duże zużycie procesora i problemy z TPS serwera Minecraft

Cześć, na moim serwerze VPS 8 GB FR (Stary pakiet, 3 rdzenie) mam ogromne zużycie procka. Na maszynie mam 2 serwery Minecraft - proxy i główny serwer oraz prostą stronę internetową z kilkoma obrazkami, animacjami i tekstem. Niestety od jakiegoś czasu, zwłaszcza gdy na serwerze jest trochę więcej graczy (około 30) zaczynają dziać się problemy. Wszystko jest zoptymalizowane, RAMu nie brakuje, ale niestety zużycie procesora strasznie skacze. W trakcie pisania tego posta, gdy na serwerze jest 20 osób zużycie wahało się w taki sposób:

image
image
image
image

W niektórych momentach dochodzi do nawet 100% na każdym rdzeniu. Zmiana pakietu raczej nie wchodzi w grę, bo żeby mieć dodatkowy rdzeń niestety od niedawna trzeba kupić pakiet z 32 GB ramu…

Dodam jeszcze zużycie RAMu, SWAPu i procesy:
image.
Tak wygląda zużycie RAMu w screenie:
image.
TPS spada co jakiś czas do 16, potem znowu wraca na swoje miejsce.

Mógłby mi ktoś doradzić, co mogę z tym zrobić, żeby nie było takich problemów?

1 polubienie

O jakiej wersji serwera mówimy?

1 polubienie

1.16.5

1 polubienie

Ile ram przydzieliłeś do procesu MC?
Dlaczego masz 16 GB swapu przy 8 GB ramu?

Z jakiego silnika korzystasz? Ile ramu przypisałeś do serwera?

1 polubienie

Główny tryb ma 7GB, proxy 896 MB. Niestety gdy tworzyłem SWAP nie znałem się jeszcze do końca na serwerach i nie miałem czasu na zmianę.

1 polubienie

Silnik TuiniTy. Główny tryb ma 7GB, proxy 896 MB.

1 polubienie

Polecam zmienić silnik na Purpur :wink:

Nie zostawiłeś nic dla systemu, spróbuj zmniejszyć ram na głównym serwerze do 6 GB.

1 polubienie

Z jakiego silnika proxy korzystasz?

1 polubienie

Korzystam z waterfalla.

1 polubienie

Spróbuj z wydajniejszym Velocity, jeśli nadal będzie ten problem, postaw serwer proxy na oddzielnym (tańszym) vpsie.

1 polubienie

Totalna głupota.
Pluginy BungeeCorda nie będą kompatybilne z Velocity.

Witaj,
7168MB-4937MB=2231MB ram pobierany przez serwer myślę że na głównym starczy;
screen -dmS nazwa java -Xms512M -Xmx4396M -jar silnik.jar
Swap całkowicie wyłączyć
swapoff -a
Na proxy starczy czy 1/2 ramu, nie wiem co masz w sumie tam za pluginy i jakie są optymalizacje serwera ale możliwe, że to po prostu bukkitowy/spigotowy zapis świata robi procka sprawdź. Mi to wygląda na jakieś duże zużycie w którymś z pluginów i to na jednym wątku.

1 polubienie

@Axerr to prawda, lecz baza pluginów velocity jest wystarczająca by zrobić porządny serwer, dodatkowo, pluginy pisane pod ten silnik proxy zazwyczaj są lepiej zrobione niż te pisane na bungeecorda.
@Maniec Xms i Xmx powinny być takie same, na serwer proxy starczy nawet 0,5gb.

1 polubienie

Myślicie, że SKRIPT może tak zjadać jeden rdzeń? Wiem, że ten plugin tak robi, ale zużycie rdzenia strasznie skacze i opada. Jeżeli potrzeba, to mogę zaraz wysłać wam timmingi.

1 polubienie

Jest coraz gorzej…
image

1 polubienie

Być może, raczej nie ma zbyt dobrego wsparcia dla wielowątkowości. A jak on ma, to same skrypty pewnie już mniej.

Jak dużo skryptów używasz i co one konkretnie robią? Typu sprawdzanie ekwipunków wszystkich graczy co 10 sekund.

1 polubienie

Trzymajcie timingi.

1 polubienie

Mam jedynie skrypty na GUI, komendy, blokadę niektórych komend, prosty skrypt na spanie 1/4 serwera, zbieranie spawnerów, reset kopalni co 60 sekund i opóźnienie chatu. Wszystkie skrypty były na poprzedniej edycji i serwer nawet nie spadał do 19,90 TPS.

1 polubienie

Nie wiem jak na 1.16.5, ale na poprzednich wersjach tego typu przedmioty stanowiły problem dla serwera:
image
image

Blokujesz ilości tego typu itemków na wyspach na przykład tym pluginem od Skyblocka?

1 polubienie