Czy da się wrzucić ISO z VPSa do Proxmoxa?

Chciałbym wrzucić sobie obraz CentOS 8 ale mój internet ma 2 Mbps wysyłania, także wrzucał bym to zdecydowanie zbyt długo. Da się wrzucić to za pomocą VPSa (tak żeby skorzystać z łącza VPSa)? Jeśli tak to jak?

I tak widziałem ten poradnik https://forum.lvlup.pro/t/wgrywanie-i-montowanie-wlasnego-obrazu-systemu-iso-na-vps-kvm-w-lvlup-pro/4237 ale tutaj jest tylko pokazane jak wrzucić ze swojego komputera…

Odpalasz Ubuntu live, pobierasz i wrzucasz jak u siebie na pc.

3 polubienia

Hmm, z tego co widzę to w dostępnej publicznej kolekcji obrazów jest tylko CentOS 7.

Może wartoby napisać ticket o zaktualizowanie kolekcji, przydałby się nowszy obraz i zapewne nie tylko tobie.

2 polubienia

Masz namyśli po prostu odpalenie systemu ze środowiskiem graficznym, brałem to pod uwagę ale myślałem że jest może lepszy sposób :stuck_out_tongue:

po co lepszy sposób, jak ten jest łatwy i działa :nosacz:

No dobra to napisze ticket a jakby mi się śpieszyło to wrzucę tak jak wspomniał @KMatuszak. Dzięki :wink:

1 polubienie

Dodam od siebie, że przy dużych obrazach iso możesz mieć problem z pobraniem, bo może być za mało miejsca jeżeli uruchamiasz system live. Wystarczy zamontować dysk wpisując w terminalu polecenie sudo mount /dev/sda1 /mnt i zapisać plik iso w /mnt :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.