W systemie w phpmyadmin posypało się wszytko, nie mogę wejść do bazy danych
oot@vps11276:~# mysql -u root -p
Enter password:
ERROR 2002 (HY000): Can’t connect to local MySQL server through socket ‘/var/run/mysqld/mysqld.sock’ (2)
root@vps11276:~# sudo mysql - u root -p
sudo: error in /etc/sudo.conf, line 0 while loading plugin “sudoers_policy”
sudo: /usr/lib/sudo/sudoers.so must be owned by uid 0
sudo: fatal error, unable to load plugins
To się stało po próbie wpisania komendy
chown -R www-data: www-data / var / www / html / wordpress
Pokazało że nie mam uprawnień i odtąd już wszystko się popsuło. Nie mogę odinstalować php, kompletnie nic. Czy mógłby ktoś pomóc? Instaluję już drugi raz i bez powodzenia.
Jako root trzeba uważać, co się pisze, bo jeśli to napisałeś tak jak tutaj to właśnie uwaliłeś system. Bez
Własnie zmieniłeś uprawnienia w całym systemie plików ustawiając jako właściciela KAŻDEGO pliku www-data. To, przy czym się wysypuje sudo to tylko wierzchołek góry lodowej.
Domyśliłam się… Z tego powodu to już druga reinstalacja będzie, ale teraz wolałam zapytać, bo może uda się naprawić. Komenda była w poradniku instalacji wordpressa. Czyli mogłam jedynie zrobić bazę danych dla WP i próbować instalować już automatycznie z mojeip/wordpress?
Ale widzę, że sie znasz więc zapytam na stronach instrukcji CMSów pojawia się ta komenda. Dlaczego zatem u mnie wywala system? Może to jest kwestia tego sudo żeby nie robić tej komendy na root, a na innym użytkowniku?
Cytat In order for Apache to be able to access Joomla files, we need to set the right file permissions using the commands below:
Niestety jestem na etapie kopiuj wklej komendy i na razie dużo rzeczy nie rozumiem wszędzie była taka komenda, ale faktycznie inaczej zapisana, spacja, kropki… Różniło się tylko wordpress albo joomla na końcu. W takim razie jak powinna wyglądać ta komenda na użytkownika root albo inny_user żeby nadać uprawnienia wordpress? Czy instalować to na innym użytkowniku z uprawnieniem sudo czy po prostu używać root? Naprawdę nie chcę za każdym razem stawiać system na nowo jak już uporałam się z tymi wszystkimi LAMPami.