AndCze
12 Grudzień 2020 00:46
Jak zrobić żeby cały serwer vps restartował się o godzinie 5:00 i odpalał w screenie serwer minecraft automatycznie po restarcie?
Timo
12 Grudzień 2020 00:47
A po co chcesz restartować serwer VPS?
AndCze
12 Grudzień 2020 00:48
Bo zauważyłem że po restarcie mniej ramu zabiera
Timo
12 Grudzień 2020 00:51
Serwerów VPS się generalnie nie restartuje regularnie.
System zużywa pamięć ram do usprawnienia działania, gdy ta jest wolna. A jeśli masz wycieki pamięci, to warto rozważyć załatanie ich. Więcej informacji tutaj:
Często otrzymujemy pytania od klientów w stylu:
Dlaczego mój RAM jest zużyty w 100% skoro nic nie odpaliłem na VPS?
Proxmox pokazuje zużycie kilka GB RAM a w htop tylko 200 MB
Obie wartości są prawidłowe, pokazują trochę inne rzeczy.
Chciałbym to w miarę prosto wytłumaczyć.
Proxmox
Z perspektywy Proxmox widać ile RAMu jest zużyte na wirtualnych kościach RAM.
Wartości RAM widoczne w Proxmox nie są przydatne na co dzień i możecie spokojnie je zignorować.
To na co mam patrzeć?
Jako admin…
A tutaj moja odpowiedź w wątku co do zaplanowanych serwertów VPS:
Reboot na sztywno w cronie to zły pomysł. Większość systemów dobrze działa bez restartów, uptime rzędu kilkudziesięciu - kilkuset dni to norma. A są nawet takie, które nie wymagają restartu po aktualizacji jądra, ale to już inna rozmowa. Co nie zmienia faktu, że system warto regularnie aktualizować, lecz nawet wtedy, w większości przypadków, uruchomienie ponowne nie będzie konieczne.
Natomiast jeśli masz serwer gry, to on już mógłby być regularnie restartowany. W przypadku Minecrafta wzięło się…
2 polubienia
AndCze
12 Grudzień 2020 01:02
Czyli wystarczy tylko restart samego serwera minecraft? A jak tak to jak można to zrobić, aby automatycznie się restartował codziennie o 5?
Timo
12 Grudzień 2020 01:04
Tak, restart samego serwera gry w zupełności wystarczy. Zerknij do tego wątku:
Hej. Chcę zrobić automatyczny restart serwera Minecraft o 4:00 w nocy. Użyłem zmodyfikowanego lekko skryptu podanego w tym temacie przez @riko.dev .
Wszystko spoko, jak odpalam skrypt samemu z poziomu wiersza poleceń, to śmiga, ale jak dodaje go do wykonania przez crona, to wykonuje się odliczanie do restartu oraz samo zastopowanie serwera, natomiast samo ponowne odpalenie już nie. Tak jak mówię, jak sam odpalę ten skrypt, to śmiga. W czym może tkwić problem?
Kod skryptu:
#!/bin/bash
screen …
1 polubienie
Linux to nie Windows, RAM nie nieużywany to RAM marnowany.
system
Zamknięcie
13 Styczeń 2021 09:50
Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.